U ovom predmetu Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodilo je finansijsku istragu, saopćeno je iz tog tužilaštva.

VEZANI TEKST - Kalčo, Tanović i Murtić prijavljeni Tužilaštvu: Iz "NN Company" izvukli oko 10,5 miliona KM?

U saopćenju se navodi da je Kantonalni sud Zenica 7. januara 2021.godine, postupajući po prijedlogu ovog Tužilaštva za određivanje privremene mjere osiguranja blokade računa osumnjičenog Nusreta Kalče i pravnog lica "EU EXPLOSIVE" d.o.o. od 4. januara, usvojio prijedlog Tužilaštva, te naložio blokadu računa osumnjičenih.

Dodaje sa da je nakon toga sud, a po prijedlogu osumnjičenih da se umjesto blokade računa izrekne mjera jemstva u gotovom novcu, s kojim se ovo Tužilaštvo saglasilo 3. februara, osumnjičenom Nusretu Kalči odredio jemstvo u novcu u iznosu od 4.085.815 KM, a osumnjičenom pravnom licu "EU EXPLOSIVE" d.o.o. Zenica odredio jemstvo u novcu u iznosu od 4.423.833,50 KM, koji su uplaćeni na depozitni račun Kantonalnog suda Zenica 11. februara.

Finansijska istraga je rezultirala podnošenjem Prijedloga za oduzimanje imovinske koristi uz optužnicu u ukupnom iznosu od 8.509.648,50 KM, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.