open-navfaktor-logo
search
Genocid
Potvrđena optužnica protiv Milenka Živanovića: Učestvovao u zarobljavanju i ubijanju Bošnjaka u Srebrenici
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu Državnog tužilaštva protiv nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Živanovića koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.
09.05.2022. u 13:55
get url
text
get url
text

Protiv Živanovića je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno podiglo optužnicu za zločin protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice počinjen u julu 1995. godine, te mu je za kraj maja zakazan početak suđenja u Višem sudu u Beogradu.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Živanović učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja ukupnog bošnjačkog civilnog stanovništva iz tih zaštićenih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

- Djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog pothvata, koji su imali namjeru i zajednički cilj da djelomično istrijebe grupu bošnjačkog naroda enklave Srebrenica prisilnim uklanjanjem bošnjačkog civilnog stanovništva i pogubljenjima po kratkom postupku, na dužnosti komandanta Drinskog korpusa, vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima svih potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti, kao i praćenje njihovih aktivnosti, samostalno i putem Štaba Drinskog korpusa, kako bi osigurao da se njegova naređenja izvršavaju - saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnicu protiv Živanovića je krajem 2021. podiglo Tužilaštvo BiH, ali i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Sredinom aprila je u Višem sudu u Beogradu održano pripremno ročište, na kojem je odlučeno da suđenje Živanoviću počinje 30. maja, o čemu je Birn ranije pisao.

Srbijanska optužnica tereti Živanovića da je naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice.

Živanović je u Haškom tribunalu bio svjedok na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotni zatvor, između ostalog i zbog genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.