open-navfaktor-logo
search
Mučni detalji
Potvrđena optužnica protiv Milenka Macanovića za zločine u Ključu
Kantonalni sud u Bihaću je protiv Milenka Macanovića zvanog Macan potvrdio optužnicu koja ga tereti za ubistvo civila na području općine Ključ u ljeto 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK).
19.11.2021. u 14:20
get url
text

Macanović je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Vojna pošta Ključ, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Kako je saopćeno iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Macanović je optužen da je u junu 1992. godine izvršio ubistvo civila na području ove općine.

U optužnici se navodi da je Macanović došao u prostorije Osnovne škole "Nikola Mačkić", u kojoj su bili civili bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prišao dvojici civila i zajedno s policajcem Simom Vujičićem, koji je preminuo 2008. godine, dao im palice da se međusobno tuku.

- Vidjevši da se oštećeni blago udaraju, oduzeli su im palice. Psujući, počeli su da ih udaraju po tijelu, te kada bi oštećeni usljed udaraca pali na tlo, povlačili ih za kosu, ponovno dizali i nastavili tući - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Prema navodima optužnice, optuženi Macanović, s vojničkim čizmama na nogama, udario je u predjelu glave jednog oštećenog, koji je od tog udarca preminuo na licu mjesta. Macanović je uhapšen na području Banje Luke u oktobru ove godine.

Optužnica je potvrđena početkom novembra ove godine, a ročište za izjašnjenje o krivici je zakazano za 23. novembar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.