open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Potvrđena optužnica protiv grupe koja je "sređivala" lažne vozačke dozvole: Uzimali od 400 do 4.000 KM po dokumentu
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića.
12.01.2023. u 14:44
get url
text

Hasiba Zajković tereti se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave. Ramiz Topalović tereti se za krivična djela organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Nermin Sejdić tereti se za krivična djela organizirani kriminal, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Mite Hasim se tereti za organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Redžepu Gašiju se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok se Kenan Topalović tereti za krivično djelo krivotvorenje isprave.

Prema navodima iz optužnice, Hasiba Zajković, viša referentica za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizirala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Ramiz Topalović, Nermin Sejdić, Mite Hasim i Redžep Gaši.

Hasiba Zajković i članovi grupe su za oko 180 osoba pribavili vozačke dozvole, koje nisu imale položen vozački ispit. Tačnije, Hasiba Zajković sama zloupotrebom položaja i primanjem dara za njih 123, a posredstvom grupe za 57 osoba. Modus operandi je bio različit, u nekim slučajevima je u dosje vozača Hasiba Zajković ulagala krivotvoreno uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili krivotvorene inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe, u drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i krivotvorene dokumentacije.

VEZANI TEKST - Referentica iz MUP-a KS i još pet osoba "završili" 180 lažnih vozačkih dozvola

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažirali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM. Na ovaj način Hasiba Zajković i članovi grupe za organizirani kriminal su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029,85 KM, a novac dijelili međusobno.

U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Tužilaštvo KS je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga identificiralo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobili vozačku dozvolu a na koju nisu imali pravo, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.