Optužnicom Tužilaštva BiH za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, odnosno ubistvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetaka žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života, obuhvaćeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade VRS-a, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutno pripadnik Oružanih snaga BiH, zatim bivši pripadnici ove jedinice Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković, kao i bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović, te Damir Antelj.

Oni su optužni za zločin protiv čovječnosti. Zdravko Kandić je optužen i za zločin protiv ratnih zarobljenika.

- U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Na ročištu za određivanje pritvora iz decembra 2021. godine, tužiteljica Eldina Biuk je navela da se optuženi terete za učešće u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su učestvovali u progonu, ubistvima, hapšenju, zatvaranju, mučenju i silovanju stanovništva.

Tužiteljica Biuk je kazala da su optuženi odvodili i razdvajali zatočenike, učestvovali u ubistvima, dok su Zdravko Kandić i Dragan Đurđić znali ili mogli znati šta rade njihovi podređeni, ali nisu poduzeli mjere da zaustave ili kazne počinioce ubistava i maltretiranja, piše Birn.