open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS zbog zloupotrebe položaja
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše ministrice za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
29.10.2021. u 13:56
get url
text

- Tereti se da je tokom juna i jula 2018. godine u svojstvu ministrice Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, bez opravdanog i na zakonu zasnovanog razloga odbila proslijediti na saglasnost Vladi Kantona Sarajevo odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar o imenovanju Ismeta Skoke za direktora, iako je odluka donesena nakon zakonito provedene konkursne procedure – navedeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, te dodaju:

- Optužena je potom usmenim i pismenim putem neovlašteno naložila Upravnom odboru da ponište svoju odluku o imenovanju, čime je Ismetu Skoki onemogućeno da obnaša poziciju direktora na koju je izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri.

Iz Tužilaštva također navode da je za glavni pretres postupajuća tužiteljica predložila saslušanje osam svjedoka te izvođenje više od 50 materijalnih dokaza.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.