- Osnovano se sumnja da je optuženi Ćejvanović Husein, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH) s jedne i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, (NO APZB), u svojstvu pripadnika vojne jedinice "Jastrebovi", postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.

VEZANI TEKST - Jedan zločin, četiri tužioca, šest žrtava i 15 godina istrage - bez optužnice

Nadalje se navodi da je 19. jula 1995. godine, u jutarnjim satima, u naselju Johovica, općina Velika Kladuša, nakon što je zajedno sa drugim pripadnicima jedinice "Jastrebovi", u podrumu kuće nepoznatog vlasnika, zarobio pripadnike V Korpusa A RBiH, među kojima su bili pripadnici 517. brigade M.S., M.S., N.E. i J.Z., koji su potom razoružani i sa podignutim rukama odvedeni na sprat kuće. 

Nakon toga su pretresli zarobljenike, pa kada su kod J. Z. pronađeni papirići sa evidencijama veze, optuženi Ćejvanović je, u namjeri da ubije zarobljenika J.Z., u njega ispucao više metaka iz vatrenog oružja, nanijevši mu strijelne povrede od kojih J.Z. preminuo na licu mjesta.

Potom je, zajedno s drugim pripadnicima svoje jedinice, fizički zlostavljao M.S. i M. S., udarajući ih nogama, šakama, kundacima i cijevima puškama po cijelom tijelu, nanoseći im brojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, usljed čega su trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Dodaje se da osnovanost sumnje da je Ćejvanović izvršio ovo krivično djelo proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

- Daljnje radnje u ovom predmetu će poduzimati Kantonalni sud u Bihaću - istaknuto je.