open-navfaktor-logo
search
Sud u Bihaću
Potvrđena optužnica protiv "autonomaša" Huseina Ćejvanovića zbog ratnog zločina
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Huseina Ćejvanovića (51) iz Anamose, Iowa (SAD), zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je danas iz Tužilaštva USK.
05.10.2022. u 13:51
get url
text
Sud u Bihaću

- Osnovano se sumnja da je optuženi Ćejvanović Husein, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH) s jedne i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, (NO APZB), u svojstvu pripadnika vojne jedinice "Jastrebovi", postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.

VEZANI TEKST - Jedan zločin, četiri tužioca, šest žrtava i 15 godina istrage - bez optužnice

Nadalje se navodi da je 19. jula 1995. godine, u jutarnjim satima, u naselju Johovica, općina Velika Kladuša, nakon što je zajedno sa drugim pripadnicima jedinice "Jastrebovi", u podrumu kuće nepoznatog vlasnika, zarobio pripadnike V Korpusa A RBiH, među kojima su bili pripadnici 517. brigade M.S., M.S., N.E. i J.Z., koji su potom razoružani i sa podignutim rukama odvedeni na sprat kuće. 

Nakon toga su pretresli zarobljenike, pa kada su kod J. Z. pronađeni papirići sa evidencijama veze, optuženi Ćejvanović je, u namjeri da ubije zarobljenika J.Z., u njega ispucao više metaka iz vatrenog oružja, nanijevši mu strijelne povrede od kojih J.Z. preminuo na licu mjesta.

Potom je, zajedno s drugim pripadnicima svoje jedinice, fizički zlostavljao M.S. i M. S., udarajući ih nogama, šakama, kundacima i cijevima puškama po cijelom tijelu, nanoseći im brojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, usljed čega su trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Dodaje se da osnovanost sumnje da je Ćejvanović izvršio ovo krivično djelo proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

- Daljnje radnje u ovom predmetu će poduzimati Kantonalni sud u Bihaću - istaknuto je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.