VEZANI TEKST - Semir Efendić objavio snimak: Poslušajte razgovor Sarajlića, Delalića i Šehovića

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020. godine prije zakazanih unutarstranačkih izbora Stranke demokratske akcije za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. godine, a na kojima su predložene kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Velidom Tvrtkovićem. 

Tvrtkoviću su obećali da će korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja koje imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodnim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.  

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza. 

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio je 28. februara na društvenim mrežama audiosnimak razgovora o navodnoj kupovini glasova koja se odvijala prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Akteri razgovora bili su potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije ove stranke Asim Sarajlić, kantonalni zastupnik Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i osoba koja je na snimku označena kao "delegat".

Nakon ove afere Sarajlić je podnio ostavku na sve stranačke funkcije u SDA.