open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica protiv Armena Dželke za ratovanje u Siriji
Državni sud potvrdio je optužnicu koja Armena Dželku tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.
19.03.2020. u 14:10
get url
text

Kako je saopćeno iz Suda BiH, optužnica navodi da je Dželko 12. februara 2013. napustio područje Bosne i Hercegovine te je po dolasku u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL, koja je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravala da prisili legitimne vlasti te zemlje na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

- U redovima ISIL-a je ostao sve do decembra 2019. godine, kada se, zajedno s preostalim članovima u posljednjem uporištu ISIL-a gradu Baguzu, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije - stoji u saopćenju Suda.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je Dželko kao pripadnik ISIL-a više puta ranjavan i da će njegovu krivnju dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Od sedam osoba koje su u decembru 2019. godine avionom prebačene u BiH, Dželko je prvi protiv kojeg je podignuta i potvrđena optužnica za terorizam, odnosno ratovanje u Siriji.

Skupa s njim su tada prebačeni Senad Kasupović i Jasmin Keserović, protiv kojih je također podignuta optužnica, te Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić i Hamza Labidi, protiv kojih se istraga i dalje provodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.