open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Potvrđena optužnica protiv 24 osobe zbog trgovine drogom
Optuženi su koristili i šifrirane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge, kao i mjesto i vrijeme radi preuzimanja i isplate novca
17.10.2018. u 10:15
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Samedina Fišića, Malika Mušanovića, Eldina Kusture, Anela Đone, Dževada Haskića, Eldina Veljkovića, Šemse Selimovića, Alena Papića, Alema Kahrovića, Sanina Džabije, Senadina Fišića, Vahidina Gakića, Emira Milišića, Ibre Elezovića, Armina Tabaka, Irsana Buzoku, Adija Kahvedžića, Jasmina Hamzića, Harisa Bekteševića, Dženana Kadrića, Seada Hanjalića, Jasmina Žunića, Muhameda Đonke i Jasmine Pintol.

Samedin Fišić i Malik Mušanović terete se da su od oktobra 2017. do aprila 2018. godine na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Bosansko-podrinjskog kantona organizirali svaki svoju grupu zbog trgovine narkoticima.

Članovi obje grupe su drogu amfetamin, kokain i cannabis čuvali, prepakivali i dalje prodavali u svojim stanovima i na drugim adresama ali i u nekim ugostiteljskim objektima.

Optuženi su koristili i šifrirane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge, kao i mjesto i vrijeme radi preuzimanja i isplate novca.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Kako smo ranije pisali, detaljnom šestomjesečnom istragom u akciji "Limit" utvrđeno je kako su grupama rukovodili Fišić s jedne, a Mušanović s druge strane dok su svi ostali postali čanovi tih grupa.

Članovi su drogu kupovali od Fišića i zatim su imali zadatak da je prenose, čuvaju, prepakuju i dalje prodaju. Kada bi drogu prodali Fišiću odnosno Mušanoviću su donosili novac i uzimali nove količine droge kako bi nastavili sa daljnjom preprodajom. Drogu su članovi obje grupe čuvali i prepakivali i dalje prodavali u svojim stanovima i na drugim adresama ali i u nekim ugostiteljskim objektima.

Znimljivo je da je policija pojedine osumnjičene zaustavljala neposredno nakon što im je presretnut razgovor, te kod njih pronalazila manju količinu droge.

Ljudi iz grupe Samedina Fišića stupali su sa njim u kontakt i od njega preuzimalu drogu koju će preprodavati, a robu im je Samedin dostavljao automobilima "golf" i "audi 6". Zanimljivo je da su dileri znali da su pod budnim okom policije, pa je Fišić angažovao više žena koje su prenosile opojnu drogu.

Tako je policija u decembru prošle godine drogu pronašla i oduzela od Almedine Andelije, nevjenčane supruge Anela Đone, starog policijskog znanca. Đono je naime drogu preuzimao
od Fišiće i Kusture pa ju je prepakivao u stanovima na Otoci i u centru Sarajeva. Kako bi bezbjedno prenio drogu do lokacije gdje je trebao nastaviti sa preprodajom drogu je dao
supruzi Almedini vjerujući da ju ona može bezbjedno pronijeti ukoliko ih zaustavi policija. 

Međutim, ipak su razotkriveni pa je od Andelije oduzeto 100 grama spida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.