open-navfaktor-logo
search
Oštetio Dinamo
Potvrđena nova optužnica protiv Zdravka Mamića
Sud je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva i odredio istražni zatvor Zdravku Mamiću, dok ostalim optuženicima nije određen pritvor
21.05.2019. u 15:26
get url
text

Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu USKOKA-a protiv bivšeg funkcionera zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića.

Sud je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva i odredio pritvor Zdravku Mamiću, dok ostalim optuženicima nije određen pritvor.

Ova optužnica tereti Mamića i još šestoricu osumnjičenih da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub iz Maksimira oštetili za oko 200 miliona kuna.

Mamić se na odluku o određivanju pritvora ima pravo žaliti Vrhovnom sudu dok se na odluku o potvrđivanju optužnice ne može žaliti.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, biznismeni Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od decembra 2004. do decembra 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 miliona kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, GNK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

Inače, Zdravko Mamić od 5. juna prošle godine boravi u Bosni i Hercegovini, a gdje je stigao dan prije izricanja presude.

Ukoliko ova optužnica bude potvrđena, Mamićev odvjetnik, Veljko Miljević je potvrdio da bi Hrvatska ponovo od BiH mogla zatražiti Mamićevo izručenje. Izručenje Mamića traženo je u nekoliko navrata, no Mamić je i dalje stanovnik BiH i čest gost na premijerligaškim stadionima, pogotovo u Širokom Brijegu i Gabeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.