open-navfaktor-logo
search
Slijedite preporuke
Potvrđena četiri nova slučaja: U BiH koronavirusom zaraženo 11 ljudi
Potvrđena su četiri nova slučaja koronavirusa u entitetu Republika Srpska, rekao je Alen Šeranić, entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite, te u Bosni i Hercegovini sada ima ukupno 11 oboljelih. 
12.03.2020. u 09:40
get url
text

Radi se muškarcu i ženi koji su bili na skijanju u Austriji, u kontaktu sa zaraženima iz Hrvatske, te paru koji je došao iz Slovenije.

Ministar Šeranić je danas potvrdio da su sva četiri nova oboljela iz Banje Luke, a koji su boravili na rizičnim područjima i shodno preporukama, odmah su se javili epidemiološkoj službi.

Osobe su trenutno u kućnoj izolaciji, a radi se o ljudima srednjih godina i jednoj mlađoj ženi.

Oni su pod nadzorom i osjećaju se dobro.

- Higijenske službe su odmah izašle na teren i radi se pregled prvih kontakata, oni se evidentiraju i stavljaju u daljnji nadzor – rekao je Šeranić.

Govoreći o dva pacijenta koji su među prvima zaraženi u RS-u, a koji su kasnije pušteni u kućnu izolaciju, Šeranić je podvukao da se ne može govoriti o izlječenosti dok ne prođe 14 dana inkubacije, te da oni nemaju potrebe za hospitalizacijom, ali imaju za izolacijom.

Što se tiče djece koja su zaražena koronavirusom, Šeranić je istakao da nema potvrde da je bilo komplikacija, da su svi pod nadzorom,

- Pustit ćemo da 14 dana istekne period inkubacije, a ako za bilo koga bude potrebe za laboratorijsko testiranje, mi ćemo to uraditi – rekao je.

Podvukao je da se očekuje još pozitivnih slučajeva u RS-u, s obzirom na način kako se virus širi.

- Nismo zabrinuti jer se radi o dobrom općem stanju pacijenata i nije bilo nijedne vitalne ugroženosti. Zato nismo toliko zabrinuti, ali treba da se odgovorno ponašamo. Najugroženiji su starije životne dobi sa drugim oboljenjima. Kod nas nema takvih slučajeva, kao ni zaraženosti zdravstvenih radnika. Četiri nova slučaja su klasteri i pokazuje se da sistem funkcionira. Neminovno je da će biti još slučajeva, ali treba da minimiziramo sam utjecaj na stanovništvo – kazao je Šeranić.

Dodao je da su bolnice opremljene respiratorima, da UKC RS-a ima tri koji će biti samo za slučajeve korone. U toku je nabavka još respiratora i bit će raspoređeni po bolnicama.

On je potvrdio danas da je zabranjeno testiranje u privatnim ustanovama i da su predviđene velike kazne.

- U RS-u nije proglašeno vanredno satnje, nalazimo se u vanrednim okolnostima - dodao je Šeranić.

Dodao je i da se u narednom peirodu očekuje povratak građana iz Italije, Francuske..., i da se nastoji djelovati preventivno.

- Postoji mogućnost da se pojedine mjere još pooštre. Situacija se rapidno mijenja – rekao je Šeranić.

U FBiH su prijavljena tri slučaja zaraze, sva tri u Zenici, a sa ova nova četiri slučaja u RS-u je sada ukupno osam zaraženih. U RS-u su ranije zatvoreni škole i fakulteti, a nakon naredbe Federalnog kriznog štaba to je učinjeno u tri kantona Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom.

Zabranjena su i masovna okupljanja, a vlasti preporučuju da stanovništvo redovno pere ruke i da provjetravaju prostorije u kojima borave. Također, građani treba da pokušaju da izbjegavaju bliske kontakte prilikom pozdrava, drže odstojanje u redu na kasi u supermarketu tako što ćete kolica držati ispred sebe, držite odstojanje jedni od drugih pred šalterima banaka itd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.