Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za august ove godine iznosi 2.370,81 KM i za 372,20 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

- Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juni ove godine iznosila je 911 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 27 KM je niža od prosječne plate isplaćene u maju 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,42 posto - navodi se u saopćenju SSSBiH.  

Navode da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine kategorije: prehrana (35,4 posto), stanovanje i komunalne usluge (13,1 posto), higijena i održavanje zdravlja (4,8 posto), obrazovanje i kultura (21,9 posto), odjeća i obuća (12,7 posto), prijevoz (5,8 posto), održavanje domaćinstva (6,3 posto). 

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 85 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.