open-navfaktor-logo
search
Bosanski Brod
Potresna ispovijest oca mladića koji je poginuo u stravičnoj nesreći u rafineriji
Momak je planirao da se skrasi i oženi. Staru kuću je sredio, počeo svoju da gradi. Svi smo potreseni, kaže jedan od komšija.
10.10.2018. u 11:45
get url
text

Moj sin Ljubo Patković je već deset godina radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri, njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore, rekao je ovo za Srpskainfo Ljubin otac Jovan, kojeg je dok su novinari bili sa njim posjetilo i rukovodstvo općine Derventa na čelu sa načelnikom Simićem.

– Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od babe i djeda i počeo je da zida svoju, ali ostade nezavršena. Imao je dugo djevojku i uskoro je trebao da se ženi, ali… – priča vidno potreseni otac.

On ističe da je Ljubo radio na veoma opasnom mjestu, a da je bila veoma slaba zaštita na radu.

- Džaba kaciga i maska, ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću ja istinu saznati o njegovoj pogibiji, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način – poručio je Jovan Patković.

Kaže da mu tragedija nije strana, da je bio zarobljen u Iraku prije više od 30 godina, ali da se odlučio vratiti kući.

Pred njihovom kućom okupljale su se komšije koji imaju samo riječi hvale o nastadalom Ljubi.

- Momak je planirao da se skrasi i oženi. Staru kuću je sredio, počeo svoju da gradi. Svi smo potreseni – kaže jedan od komšija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.