open-navfaktor-logo
search
Oproštaj od Barcelone
Potreseni i emotivni Messi nije se mogao suzdržati, suze su same potekle
Lionel Messi danas se zvanično oprostio od Barcelone na prilično emotivnoj press konferenciji, nakon što je u četvrtak klub sa Nou Campa saopćio da neće produžiti saradnju s Argentincem.
08.08.2021. u 12:16
get url
text

Jedan od najvećih fudbalera svijeta svih vremena, i uz dužno poštovanje prema svima koji su nosili njen dres, vjerovatno najbolji igrač Barcelone svih vremena, nije se mogao suzdržati.

Suze na licu Argentinca pojavile su se još prije nego je počeo svoj oproštajni govor na Nou Campu.

- Zahvaljujem svima koji su nam pomogli. Odrastao sam s vrijednostima ove kuće, sa poniznošću i poštovanjem. Nadam se da će te vrijednosti ostati i da ću ostati u dobrim odnosima sa svima u klubu. S klubom sam prošao i kroz loše stvari, ali to nas je natjeralo da rastemo. Uvijek sam davao sve za ovaj klub, za Barcelonin dres. Od prvog do posljednjeg dana i više sam nego zadovoljan. Hvala ljudima na ljubavi koju su mi pružali. Želio sam se oprostiti na drugačiji način. Nikada nisam zamišljao svoj oproštaj. Htio sam da to uradim na terenu, da čujem posljednje ovacije - rekao je emotivni Messi koji je za Barcu upisao 778 nastupa, postigao 672 gola i zabilježio 305 asistencija, a potom priznao:

- Nedostajala mi je publika u vrijeme pandemije, jer sam golove morao slaviti pred praznim tribinama. Odlazim iz ovog kluba, a da navijače nisam vidio više od godinu i po dana. Da sam planirao, onda bi oproštaj bio pred punim stadionom. Uvijek ću voljeti ovaj klub. Nadam se da ću se kad-tad vratiti da budem njegov dio. Nadam se da mogu nešto doprinijeti da ovo i dalje bude najbolji klub na svijetu. Siguran sam da sam zaboravio mnoge stvari, ali to je ono što sada mogu reći, nisam u poziciji da razmišljam i riječi same izlaze.

Fudbaler koji je ispisao najsvjetlije stranice historije katalonskog kluba s mnogo emocija govorio je o klubu i gradu, koji smatra drugim domom svoje porodice, u kojem su se rodila trojica njegovih sinova.

Nakon što je se klubu zahvalio na svemu što je s njim prošao u proteklih više od 20 godina, uslijedio je pravi standing ovation prisutnih, među kojima su bili i njegovi sada već bivši saigrači, a Messi je ponovo bio primoran posegnuti za maramicom dok su mu prisutni aplaudirali.

Messi iza sebe na Nou Campu ostavlja 34 pehara koliko ih je osvojio sa Barcelonom. Među njima je deset pehara La Lige, sedam Kupova kralja, sedam pehara Superkupa Španije, četiri titule Lige prvaka, tri UEFA-ina Superkupa i tri titule Svjetskog klupskog prvaka.

O tome da li je Barca učinila sve da ga zadrži Messi je rekao:

- Ne znam. Ja samo znam da sam učinio sve što sam mogao. Klub je rekao da je do La Lige. 

Argetinac je znao utješiti i navijače, kazavši da će Blaugrana i nakon njegovog odlaska ostati veliki klub, jedan od najvećih na svijetu.

- Barcelona je jedan od najvećih klubova na svijetu sa sjajnim igračima. Fudbaleri dolaze i odlaze, ali klub je najvažiji. Navići će se i ljudi. Bit će neobično, ali navići će se, Barca ima odličan tim - poručio je Messi.

Veliki broj navijača stigao je pred Nou Camp, kako bi ispratio najveću klupsku legendu, za koju se uveliko piše da je novo pojačanje PSG-a, no Messi je tek potvrdio da interes postoji i da je bilo kontakta sa francuskim klubom.

- PSG je jedna mogućnost. Trenutno ništa nije dogovoreno. Kada je saopćenje (o razlazu s Barcelonom op.a) izašlo imao sam mnogo poziva. Nekoliko je klubova zainteresovano, ništa nije dogovoreno, ali razgovaramo - kazao je Messi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.