open-navfaktor-logo
search
Nestao 15. novembra
Potraga za starcem: Pored Spreče pronađena invalidska kolica, a Safeta Softića nema više od 20 dana
Spasilačke službe već treći dan pretražuju obalu i tok rijeke Spreče, na području Gnojnice, Berkovice i Donje Orahovice, u potrazi za Safetom Softićem, koji je posljednji put viđen 15. novembra.
09.12.2021. u 12:56
get url
text
Potraga za Safetom Softićem

- Dajemo sve od sebe da rasvijetlimo taj slučaj, a možda ćemo tokom vikenda napraviti i opsežniju potragu. Njegova invalidska kolica su pronađena pored Spreče 22. novembra, pa je pretpostavka da se tu negdje nalazi i nestali Safet - kaže Enes Bešić, voditelj stanice Gorske službe spašavanja (GSS) Srebrenik.

Pored GSS-a Srebrenik u potrazi učestvuju i pripadnici Interventne službe spašavanja Živinice, u kordinaciji sa Kantonalnom upravom civilne zaštite Tuzlanskog kantona (TK) i Kantonalnog tužilaštva.

- Spreča nije velika rijeka, ali su uvjeti za pretragu dosta teži. Nailazimo na panjeve, oboreno drveće, razne prepreke u vodi i veoma je teško pretražiti sve u skladu s onim što znamo i za šta smo obučeni - navodi Bešić.

Safet Softić, star 71 godinu, nastanjen u naselju Gnojnica, općina Lukavac, nestao je najvjerovatnije 15. novembra, a njegov nestanak je prijavljen Policijskoj upravi Lukavac sedam dana kasnije, nakon pronalska njegovih invalidskih kolica.

Spasioci pored prikupljanja informacija pretražuju ciljane lokacije koje su označene kao moguća mjesta zadržavanja nestalog na samoj rijeci, uz pretraživanje plovnog dijela Spreče. Pretragu diktiraju vremenski uvjeti i vodostaj, a znatno je otežavaju vremenski uvjeti te raznovrsno smeće, medicinski, kućanski i građevinski otpad.

{$galerijaFotografija}

Potraga
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.