open-navfaktor-logo
search
Bez pomoći vlasti
Potraga za nestalim osobama mogla bi trajati još 30 godina
Okrugli sto u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne Hercegovine na temu "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba" održan jeu Brčkom.
27.01.2022. u 16:10
get url
text

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici udruženja porodica nestalih osoba iz cijele BiH ali i predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko Distrikta, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno – sigurnosne agencije te Vlade Brčko Distrikta.

Nakon predstavljanja rezultata rada Instituta u toku 2021. godine porodice su imali priliku dobiti sve informacije koje se tiču procesa traženja nestalih u našoj zemlji.

Povodom održavanja ovog Okruglog stola u hotelu "Jelena" u Brčkom je održana i konferencija za medije na kojoj je još jednom istaknuto da je rješavanje pitanja nestalih osoba ključno za budućnost naše zemlje.

Samir Vranović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine je istakao kako porodice nisu zadovoljne procesom potrage za nestalim osobama jer se još uvijek traži 7.628 osoba.

- Ove godine pronađeni su posmrtni ostaci 89 žrtava. Plašimo se da će, ukoliko se ovako nastavi, ovaj proces potrajati još 30 godina i da će politika sve odvesti u nekom drugom smjeru. Zato smo pokrenuli niz inicijativa vezano za traženja nestalih, a kroz institucije koje su uključene u ovaj proces, kako bi zajedno rješavali probleme na ovom polju i kako bi svaki član porodice pronašao onoga koga traži – kazao je Vranović.

Vranović je istakao i da je ključni problem nedostatak tačnih i relevantnih informacija te da je neophodno izmijeniti Zakon o nestalim osobama kako bi se konačno uspostavio Fond za pomoć porodicama nestalih osobama.

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, kazao je kako je, kada je u pitanju rad Instituta u 2021. godini napravljen napredak u odnosu na prethodnu godinu jer su u 2021. godini ekshumirani posmrtni ostaci 81 žrtve te još osam slučajeva.

- Ovo nije rezultat koji nas zadovoljava. Međutim problem koji imamo jeste nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica. Gdje su informacije? Kod onih koji su činili zločine i zakopavali tijela te kod njihovih naredbodavaca, To je mali krug ljudi među kojima vlada zavjera šutnje jer nemaju interes da otkriju te informacije, s obzirom na to da se radi o ratnom zločinu. Jedini način da se ovo pitanje riješi jeste da se u procese, u istrage, maksimalno uključe svi nivoi vlasti u našoj zemlji. Bez toga, iluzorno je očekivati da ćemo napraviti neki veći iskorak – kazao je Jurišić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.