open-navfaktor-logo
search
Katastrofalne brojke
Potpuni krah hrvatskog turizma: U Hvaru trenutno 66 turista, prošle godine u ovo doba ih bilo 4.588
Koliko je koronavirus naštetio turizmu u susjednoj Hrvatskoj, najbolje pokazuje primjer Hvara.
29.06.2020. u 12:59
get url
text

- Brojke su katastrofalne, nikada u historiji hvarskog turizma Grad Hvar nije imao ovako loše rezultate, u ovo doba godine. Sada se u Hvaru odmara, brojkom i slovom 66 stranih turista, dok je prošle godine u ovo vrijeme u Hvaru bilo 4.588 gostiju. Ovo su poražavajuće brojke i kada sam ih ja u petak dobio, nisam mogao vjerovati svojim očima, iako sam znao da je stanje katastrofalno – kazao je za Slobodnu Dalmaciju Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara.

Dakle, Grad Hvar za sada ove godine bilježi pad od 96 posto dolazaka turista, a u isto vrijeme bilježi pad od 91 posto u noćenjima.

- Od ovih 66 turista, koji su uprkos svemu došli u Hvar, nešto je Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Čeha. Da bi vam približio kakva je situacija u Hvaru, najbolje govori podatak da je trenutno u gradu otvoreno najviše između 20 i 30 posto svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su njih tri – izjavio je Jeličić, koji ističe kako nema optimizma ni za iduća dva mjeseca jer se rezervacije otkazuju.

Hrvatska je, podsjetit ćemo, za sve osobe koje ulaze u tu zemlju sa prostora Bosne i Hercegovine propisala obavezni 14-dnevni karantin, što je rezultiralo masovnim otkazivanjem ranije rezerviranih aranžmana turista iz naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.