open-navfaktor-logo
search
Napetosti u Sredozemlju
Potpredsjednik Turske Oktay uputio poruku Evropi: Turska neće napraviti korak nazad
Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay je u intervjuu za Anadoliju, govoreći od napetostima na istočnom Sredozemlju, poručio kako njegova zemlja od Evropske unije (EU) očekuje da bude pravedna te da niko od Turske ne očekuje da napravi korak nazad.
29.08.2020. u 12:42
get url
text
Fuat Oktay

Oktay je u razgovoru s novinarom Anadolije govorio o aktuelnim dešavanjima, a fokus razgovora bio je na aktuelnim napetostima na istočnom Mediteranu.

Oktay je, komentarišući nastojanja i želje Grčke da proširi svoje teritorijalne vode na 12 milja, poručio da se od Turske ne može očekivati da takvo nešto prihvati.

- Ako to neće biti povod za rat, ne znam šta će? - prokomentarisao je Oktay.

Poručio je kako njegova zemlja od EU-a očekuje pravednost i da u tom smislu "niko od Turske ne očekuje korak nazad".

- Evropi poručujemo, Turska se sigurno neće odreći svojih prava ni na istočnom Sredozemlju, ni na Egejskom moru - podvukao je Oktay.

Kada je riječ o interesima Republike Turske, Oktay je istakao kako Evropa, nažalost, ne samo da nije bila uz Tursku, nego je rekao kako se ne sjeća ni da je uputila i reakciju.

- Turska će po svaku cijenu zaštititi svoja prava na svakom kvadratnom metru istočnog Sredozemlja - poručio je Oktay, te nastavio:

- Kad druga država vodi vlastite operacije na svom kontinentalnom pojasu, nemoguće je primijetiti bilo kakvu reakciju, međutim kada Turska u svom kontinentalnom pojasu, u istočnom Sredozemlju, svojim brodom istražuje vlastite resurse, tada nastupa smak svijeta, zašto je to tako, to je zaista neshvatljivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.