open-navfaktor-logo
search
Praznik
Potpredsjednica FBiH Mahmutbegović čestitala 8. mart: Žene zaslužuju ravnopravan položaj
U povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je čestitku svim ženama.
07.03.2020. u 14:00
get url
text

- Svim ženama čestitam 8. mart, Međunarodni dan žena, uz želju da položaj žene u bosanskohercegovačkom društvu bude ravnopravniji, a njihova uloga utjecajnija.

Raditi na popravljanju položaja žene moramo svi zajedno, rame uz rame sa muškim dijelom populacije, sa našim radnim kolegama, muževima, očevima, braćom, odnosno cjelokupno naše društvo, jer bolji položaj žene može voditi samo njegovom prosperitetu.

Nažalost, i dalje su u Bosni i Hercegovini prisutni različiti vidovi diskriminacije žena, a posebno diskriminacija na tržištu rada i to naročito sa naglašenim problemima u privatnom sektoru, što predstavlja veliki problem bh. društva.

Najviše su pogođene trudnice i porodilje, te starije žene. Njih poslodavci nerijetko doživljavaju i tretiraju kao manje sposobnu, te nedovoljno predanu i produktivnu radnu snagu. Takav tretman naše žene podriva socio-ekonomski razvoj BiH i našeg društva u cjelini.

Nasuprot tome, neophodno je značajno poboljšati položaj trudnica i porodilja u našoj zajednici, uključujući i njihova veća prava. Nisu rijetki primjeri da žene ne mogu ostvariti osovna prava na zdravstvenu zaštitu ili otići u zasluženu mirovinu zbog određenih administrativnih prepreka. Poseban problem, također, predstavlja nedovoljna briga najšire društvene zajednice oko poboljšanja natalne politike, te zaštite trudnica, porodilja i djece.

S druge strane, i dalje smo svjedoci sve izraženijeg nasilja u porodici i zajednicama, a brojni takvi slučajevi, posebno u posljednje vrijeme, su završili ubistvima ili ranjavanjima žena. Društvo mora učiniti sve da prevenira mnogobrojne oblike fizičkog i psihičkog nasilja u porodici i, generalno nad ženama i djecom, a njihove počinioce društveno-odgovorno kazni i sankcioniše.

Uprkos svemu tome, na ženama je danas velika odgovornost, brojne obaveze na očuvanju porodice, ali i ozbiljni profesionalni poslovi i zadaci.

Žene čine polovinu stanovništva BiH, te je najmanje što zaslužuju ravnopravan položaj, ali i da se njihov glas čuje, te bude cijenjen i priznat.

Uz želju da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju, okružene svojim porodicama i prijateljima, čestitam vam 8.mart, Međunarodni dan žena! – navodi se u čestitki potpredsjrdnice FBiH Mahmutbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.