open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Potpisano povećanje plaća uposlenim u srednjim školama HNK
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović danas su s predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNK potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti srednjeg odgoja i obrazovanja.
06.06.2023. u 12:52
get url
text

- Posao oko potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u našem kantonu kojeg smo imali namjeru potpisati prošle sedmice, na zadovoljstvo svih okončali smo danas - kazao je Herceg dodavši kako je današnje potpisivanje  Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u HNK još jedna potvrda da ova Vlada ima korektan i kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima o čemu, pored ovoga današnjeg potpisivanja, svjedoči i 15 granskih kolektivnih ugovora koje je ova vlada ranije potpisala.

- Za razliku od svih poteškoća i finansijskih dubioza koje smo zatekli kada smo preuzeli odgovornost za kanton, danas, a što s ponosom želim istaknuti Vladi koja će doći iza nas, ostavljamo punu blagajnu - poručio je Herceg.

Naveo je kako je stanje na svim transakcijskim računima pozitivno te da je budžet u plusu oko 70 miliona KM.

- Stabilnost u kojoj ostavljamo HNK rezultat je našega odgovornog pristupa i racionalnog upravljanja javnim finansijama -  zaključio je Herceg.

Ministar Hadžović je istaknuo kako su kroz ovaj ugovor povećane plaće uposlenicima na način da su mijenjali koeficijente.

- Prvi put u HNK imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih saradnika i administrativnog osoblja. Razlika je jedino u plaćama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata - kazao je ministar Hadžović.

- Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plaće od 10 posto. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo, a nas je posebno obradovao dio u kojem se Vlada izjasnila da prihvataju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude pet posto od 1. septembra 2023. i pet posto od 1. januara 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tome tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu kazati da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom - kazao je predsjednik Unije nezavisnih sindikata Josip Milić.

Zahvalio je cijeloj Vladi, posebno predsjedniku i resornom ministru, na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu koje je, kako je kazao Milić, uistinu na jednom zavidnom nivou.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK Edina Čomić istaknula je dvije stvari s kojima su na poseban način zadovoljni.

- To je da smo prvi put dobili povećanje plaća bez ijednog štrajka upozorenja i bez protesta, te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice -  istaknula je Čomić, saopćila je Vlada HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.