Radi se o izgradnji kružne raskrsnice na spoju IX transverzale i ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića sa projektom izmještanja komunalne infrastrukture na području kružne raskrsnice, obnovi ulica Braće Mulić i Bulevar Mimar Sinana u naselju Dobrinja, te rekonstrukciji saobraćajnica u ulicama Majdanska i Sulejmana efendije Musića u naselju Švrakino Selo.

- Dosadašnja ulaganja u infrastrukturu uveliko su promijenila sliku Sarajeva. U Novom Gradu smo realizirali velike projekte, uložili milionske iznose u izgradnju saobraćajnica i u saradnji s Općinom Novi Grad nastavljamo razvijati infrastrukturu ove općine. Potpisali smo sporazume za velike projekte. Opredjeljenje Ministarstva saobraćaja je bilo i ostat će izgradnja i razvoj svakog dijela kantona - istaknuo je ministar Šteta.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je kazao da su potpisana tri sporazuma vezana za izgradnju i rekonstrukciju primarnih saobraćajnica, odnosno cesta od kantonalnog značaja na prostoru općine Novi Grad, gdje se općina uključuje u njihovu realizaciju kroz izradu projektne dokumentacije, ali i u implementaciju nekih od projekata putem općinske službe za investicije.

Po njegovim riječima, neki od projekata započeli su ranije i radi se o njihovom nastavku, a to je kružni tok na spoju IX transverzale i ulice Džemala Bijedića, kojim se zatvara saobraćajna cjelina.

- Pored toga planirane su rekonstrukcije dvije značajne saobraćajnice koje su dotrajale, a to su Bulevar Mimara Sinana i Majdanska ulica. Ugovori bi trebali biti realizirani u naredne tri godine - naveo je Efendić.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je devet miliona KM - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.