open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Potpisana Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu između BiH i Azerbejdžana
Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan potpisali su danas u Sarajevu Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu.
13.04.2023. u 13:43
get url
text

Deklaraciju je u ime BiH potpisala predsjedavajuća predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a u ime Azerbejdžana predsjednik te zemlje Ilham Aliyev, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

- Odlučili smo da budemo strateški partneri i sigurna sam da ćemo se ponašati na taj način. Ova deklaracija će nam omogućiti da imamo bolje političko razumijevanje, političke konsultacije, omogućit će nam da imamo bolju ekonomsku saradnju, uvezivanje naših biznisa i naših institucija na tome da dođemo do boljih ekonomskih blagodeti i naravno, poslužit će nam kao osnova za bolju unaprijeđenu sigurnosnu saradnju što je interes cijelog svijeta - izjavila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon potpisivanja deklaracije.

VEZANI TEKST - Dočekan uz vojne počasti: Ilham Aliyev stigao u zvaničnu posjetu BiH

Pozdravljamo, dodala je ona, sve ono što je Azerbejdžan u dosadašnjem periodu radio kada je u pitanju BiH, "ali sad smo prešli na teren konkretnih odnosa".  

- Jučer smo imali veoma korisne, efikasne, dobre, uspješne sastanke sa predstavnicima Vlade, ministrima iz Azerbejdžana sa predstavnicima vlada RS-a i Federacije BiH te Vijeća ministara BiH, koji su razgovarali i utvrdili šta su oblasti u kojima možemo da se krećemo dalje. To je oblast energetike, transporta, turizma - navela je Cvijanović.

Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev je kazao da su tokom sastanka razmijenili brojna viđenja, "popravili smo odnose između Azerbejdžana i BiH, kao i moguće načine naše suradnje".

- Mi dijelimo određena gledišta da će se naši odnosni i dalje širiti. Uspostavili smo dobre političke konsultacije, imamo brojne susrete tokom godina, koji su preneseni na viši nivo, koji su podigli našu suradnju i kroz međunarodne organizacije. Mi podržavamo jedni druge i to je vidljivo i danas - kazao je, između ostalog, Aliyev.

Predsjednik Azerbejdžana boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

U ranijim susretima bh. i azerbejdžanskih zvaničnika odnosi između dviju država ocijenjeni su dobrim i prijateljskim, što se ogledalo i kroz uspješnu saradnju u proteklom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.