- Riječ je o važnom projektu i za naš južni prostor, osobito za HNK i Općinu Ravno, odnosno o spoju s Republikom Hrvatskom i izlasku na more preko ovog graničnog prijelaza. Naime, Hrvatska ovim kreće u realizaciju obnove i uređenja svoja tri kilometra predmetne saobraćajnice, a naše Ministarstvo prometa i veza, istovremeno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bh. strane granice privodi kraju izradu tehničke dokumentacije - kazao je Herceg, saopćeno je iz Vlade HNK.

Nakon toga, dodaje Herceg, uslijedit će raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za odabir izvođača radova.

- Nadam se da će se to dogoditi do maja tekuće godine kako bismo s početkom jeseni imali sve preduvjete za izlazak mašina na teren - kazao je Herceg.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, vrijednost izradbe tehničke dokumentacije iznosi oko 154.000 maraka, što finansira Vlada HNK koja će sudjelovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Sastanak u Dubrovniku bio je prilika i za razgovor o temi vodoopskrbe i odvodnje pograničnog naselja Ivanica, vezanog za međudržavni ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potpisan još 2015., te ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno potpisan četiri godine poslije.

- Dinamika radova na tom projektu koji predviđa rješenje složenog pitanja dovođenja cjevovoda s pitkom vodom, kao i izgradnje sistema odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samog projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnog pojasa i samog Jadranskog mora, a ni pandemija svakako nije pomogla. Danas smo istaknuli važnost aktiviranja ove priče za obje države, ali i za samo naselje koje je sve napučenije i kojem treba osigurati sve preduvjete za normalan i uvjetan život - poručio je Herceg.

Ukupna vrijednost vodoopskrbnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od osam miliona maraka, dok će za sistem odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 miliona maraka.