open-navfaktor-logo
search
Osigurana sredstva
Potpisan ugovor za izgradnju prvog islamskog centra u Kijevu kod Trnova
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Jusuf Zahiragić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas su potpisali Ugovor za izgradnju prvog islamskog centra u Kijevu kod Trnova.
19.10.2022. u 15:09
get url
text

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus ukazao je na značaj izgradnje ovog centra za džematlije Kijeva, ali i šireg područja.

- Uloženo je mnogo energije da bi se povratnicima, koji su u svojim mjestima započinjali mnoge aktivnosti, pomoglo. Uvidjeli su da mogu računati na svoje vlasti i da mogu računati da različiti državni organi brinu o ljudima koji su čvrsto vezani za svoja rodna mjesta. Islamskoj zajednici je važno da se ovaj objekat završi - naglasio je muftija Grabus. 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI) osiguralo je sredstva za izgradnju prvog islamskog centra u Trnovu i za utopljavanje i toplotne pumpe za džamiju u Kijevu, za što je danas također potpisan odgovarajući ugovor.

- Izgradnja vjerskih objekata i prateće infrastrukture u povratničkim mjestima je polučilo značajne rezultate u povratku i opstanku ljudi u svojim mjestima. To su mjesta gdje sve generacije nađu svoju ulogu. U saradnji sa Islamskom zajednicom ovdje u Trnovu počinjemo sa izgradnjom prvog islamskog centra. Bit će to mjesto okupljanja mladih ljudi, gdje će pored izučavanja vjere, biti od koristi zajednici kroz društveni angažman. Novi projekti u povratničkim mjestima donose i novu nadu. Naša podrška svim vjerskim zajednicama u BiH je rezultat izgrađenih objekata, ali i mostova između naroda koji žive u njoj - kazao je ministar Ramić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, te v. d. federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Mirza Terzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.