open-navfaktor-logo
search
Mostar
Potpisan ugovor za gradnju dionice Koridora Vc u vrijednosti 59,4 miliona eura
Trasa autoceste poddionica Ponirak - Vraca je dio dionice Poprikuše - Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica
01.08.2019. u 13:35
get url
text

Potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Poprikuše - Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak - Vraca, u vrijednosti od 59.408.825 eura upriličeno je danas u Mostaru u sjedištu JP Autoceste FBiH.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. Sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini 19 miliona eura.

Trasa autoceste poddionica Ponirak - Vraca je dio dionice Poprikuše - Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk - Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica - Donja Gračanica. Poddionica Ponirak - Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekat na poddionici je tunel Zenica dužine 2475 m lijeva cijev i 2420 m desna cijev. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci, a početak radova najkasnije 52 dana od potpisa ugovora.

Direktor Terzić je istaknuo ovom prilikom kako je danas zaokružen jedan ciklus koji su sami sebi zadali, da dodijele ugovore i počnu s građenjem dionica koje predstavljaju funkcionale cjeline, koje će po završetku obilato povećati prihod JP Autoceste kada je u pitanju naplata cestarine.

{$galerijaFotografija}

 Nije krio zadovoljstvo što je ugovor potpisan s renomiranom bh. firmom, s kojom od ranije imaju dobra iskustva. Posebno se zahvalio na do sada urađenom svojim saradnicima i Upravi JP Autoceste koji su, kako je kazao, u uvjetima i ambijentu koji je uglavnom sveopća svađa u Federaciji i BiH , uspjeli da u ovom momentu imamo 36 km autoputa u izgradnji, ai u fazi dogovaranja je novih 28 km.

-Ponosni smo na ono što radimo, a u Bosni i Hercegovini najveći je problem kad gradite, onda se javi veliki broj ljudi koji bi nešto pomagali - kazao je Terzić.

Ramić je nakon potpisivanja kazao kako je ovo nastavak njihovih aktivnosti u BiH, te da će radove uredno i kvalitetno ispoštovati  kao i sve do sada. Trenutno rade na šest tunela u zemljama regije, te će ovo biti sedmi. Trenutno zapošljavaju oko 900 radnika, a problem odljeva radne snage nemaju jer im je, kako navode, investicija u radnike i saradnike isto vrijedna kao i u opremu.

Lasić je naglasio kako je ponosan da se nastavlja trend gradnje na sjeveru Koridora Vc.

-Potpis ugovora s domaćom kompanijom predstavlja dodatni poticaj privrednom razvoju naše zemlje - poručio je Lasić.

Koridor Vc, potpisivanje ugovora - 1. 8. 2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.