Ovaj čin uslijedio je nakon što je gradska uprava nedavno izdala građevinsku dozvolu za gradnju ovog vjerskog objekta, čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija. Kako je pojasnio župnik Tadić, početak radova planiran je najkasnije do sredine jula, a rok za završetak je 15. decembar ove godine.

- Ovo je veliki dan za sve nas, ne samo za Vrhbosansku biskupiju i katoličku zajednicu u Goraždu, već mnogo šire. Sretan sam što imamo podršku svih stanovnika Goražda i siguran da će ovo biti jedan novi početak za sve nas - kazao je don Josip Tadić.

Planirano je da objekat crkve bude ukrovljen do spomendana Drinskim mučenicama, koje je Vatikan proglasio blaženima prije deset godina, a ove godine navršava se i 80 godina od njihovog stradanja.

Kompleks budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade kantonalnih institucija, 150 metara od spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskog porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći.

Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra  2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.