open-navfaktor-logo
search
Investicioni ciklus
Potpisan ugovor u Mostaru: Do ljetnih odmora radit će se 36 kilometara Koridora Vc
Danas je u Mostaru potpisan ugovor za poddionicu Vranduk - Ponirak u vrijednosti 76,5 miliona eura
15.05.2019. u 12:20
get url
text

Potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice autoceste na Koridoru Vc Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk – Ponirak u vrijednosti od 76.592.799,03 eura upriličeno je danas u Mostaru u sjedištu JP Autoceste FBiH.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, kao investitor, i u ime konzorcija izvođača radova Ahmet Murat Turkoglu, direktor Azvirt L.L.C (Azerbejdžan), te Mario Bevanda, u ime Hering d.d. Široki Brijeg (BiH), kao i Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka.

Sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID). Trasa autoceste poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca. Na dužini od 5,3 kilometra gradit će se potporni zidovi, dva mosta, tri vijadukta i tunel. Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

Direktor Terzić je izrazio želju da izgradnja ovog objekta prođe u roku i u kvaliteti kako je zatraženo u tenderskim procedurama, i nadu da će konzorciji ostvariti sve ono što je svojom ponudom omogućio da dobije ovaj projekat.

-Danas smo započeli jednu fazu novog investicionog ciklusa koji treba da se nastavi u sljedećih 20-ak do mjesec dana, potpisivanjem ugovora za dva lota na relaciji od Počitelja do Zvirovića. S Bankom smo završili proceduru, slijedi žalbeni rok. Zatim ide dionica tunela Zenica, te da se spustimo na M-17, na dionici od Vranduka do Nemile. To će podrazumijevati, da do ljetnih odmora imamo rad na 36 kilometara Koridora Vc -kazao je Terzić.

Koridor Vc, Autoceste

U ime konzorcija izvođača radova obratio se Ahmet Murat Turkoglu, kazavši da su jako motivirani da doprinesu ubrzanom početku, ali i efikasnom i profesionalnom izvođenju radova.

-U izvođenju poddionice Vranduk – Ponirak uključit ćemo našu modernu i inovativnu tehnologiju te profesionalni tim stručnjaka. Azvirt L.L.C posjeduje decenije iskustva u oblasti infrastrukture na tržištu Azerbejdžana kao i Evropi, te može zadovoljiti zahtjevima najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata. U zadnjih 10 godina, završili smo 400 kilometar cesta - istaknuo je Turkoglu, naglasivši da će primijeniti najviše međunarodne i nacionalne standardne za vrijeme izgradnje.

Resorni ministar Lasić je na početku obraćanja čestitao svima koji su doprinijeli da se dođe do današnjeg čina.

-Uvjeren sam da će ovaj konzorcij posao uraditi dobro i kvalitetno, te prije vremenski zamišljenog roka- istaknuo je Lasić.

Naglasio je da će u ovoj godini finansijski zaokružiti sve one kritične dionice koje nisu pokrivene finasijski, te samim tim osigurati prostor za dodjelu ovakvih i sličnih dionica u narednom periodu, zbog čega Federacija BiH s pravom, dodaje,  postaje veliko gradilište.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.