Subota, 08.05.2021.

Potpisan ugovor s EBRD-om o zajmu 15 miliona eura za javni prijevoz

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, te ministar finansija Jasmin Halebić održali su danas online sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, koje je predvodila njihova šefica Manuela Naessl.

Tokom sastanka, predstavnici Vlade KS su potpisali ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekt javni prijevoz Sarajevo, čija je ukupna vrijednosti 15 miliona EUR-a, a koji im je ranije dostavljen.

Nakon potpisivanja ovog ugovora razgovarano je o unapređenju realizacije dogovorenih projekata.

Obje strane su ocijenile da je prioritet razmotriti koji su to budući projekti na kojima bi Vlada KS i EBRD-i mogli sarađivati. S tim u vezi, razmijenjene su i sve informacije vezane za realizaciji i svih drugih projekata iz oblasti transportnog sektora, komunalnih usluga i energetske efikasnosti.

Dogovoreni su detalji vezani za nabavku novih trolejbusa u vrijednosti od 15 miliona eura, sanaciju tramvajske pruge u vrijednosti od 20 miliona eura, kao i projekata izgradnje gradskih saobraćajnica te nabavke novih tramvaja sredstvima u ukupnom iznosu od 60 miliona eura.

- U oblasti komunalne privrede razgovarali smo o realizaciji projekata vodosnabdijevanja, te sanacije centralnog grijanja. A što se tiče prostornog uređenja, govorili smo i o projektima energijske efikasnosti u javnim zgradama u iznosu od osam miliona eura i grant sredstvima iz Evropske unije, kao i o projektu regeneracije željezničke stanice i tramvajskog depoa - istakao je premijer Nenadić.

Naglasio je i kako su, ovom prilikom, razmijenjene informacije o tome šta se na predmetnom planu dešava na državnom i entitetskom nivou. Razgovaralo se i određenim garantnim fondovima za buduće kreditne linije, također i za kredite kod komercijalnih banaka za preduzeća koja će imati problema sa ponovnim pokretanjem rada nakon pada prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

- Bilo je riječi i određenim dugoročnim kapitalnim investicijama, o pokretanju novih projekata, kao i o što skorijem pokretanju javnih radova, koji će biti vrlo aktualni, ubrzo nakon okončanja krize izazvane pandemijom - kazao je premijer Nenadić, te dodao kako je vrlo jasno naglašena potreba da se što prije nastavi i sa tekućim projektima.

Predstavnici EBRD-a su se interesirali kakav je utjecaj pandemije na stanje privrede u Kantonu, o čemu su ih članovi Vlade informirali. Naglasili su kako se desio značajan pad prihoda u Budžet KS, te naveli i sve aktualne rizike za realizaciju određenih kapitalnih i drugih projekata.

Zaključeno je da će se do kraja sljedeće sedmice nastaviti razgovori s ciljem konkretizacije određenih dogovora postignutih tokom današnjeg sastanka, saopćeno je iz Press službe KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh