open-navfaktor-logo
search
Značajan iskorak
Potpisan ugovor o kupovini objekta za učenički dom banjalučke medrese
Ugovor o kupovini objekta za potrebe smještaja učenika Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" potpisali su danas u Banjoj Luci direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovni Zejnil Rebihić, u ime kupca, i prodavac Fikret Koljić. 
16.12.2022. u 11:47
get url
text

- Rijaset Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom pomaže i podržava rad medrese od samog osnivanja. Danas smo potpisali ugovor za kupovinu objekta za smještaj naših učenika i ovim ugovorom smo završili jedan važan proces. Nakon što smo osigurali adekvatne uvjete za izvođenje nastave, restoranske prostore, danas smo kupili zgradu kojom smo osigurali odlične uvjete za naše učenike - izjavio je Rebihić.

Kako je naglasio muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, ovaj objekat je nova vrijednost koju Islamska zajednica ostvaruje u Banjoj Luci.

 - Drago mi je da smo uspjeli privesti kraju svu potrebnu dokumentaciju za kupovinu objekta i tako omogućiti nesmetan upis četvrte generacije učenika u ovu medresu. I ovim činom reisu-l-ulema je potvrdio brigu, pokazao pažnju i pružio podršku, te se njegova odgovornost naspram vjerskog života u Banjoj Luci potvrđuje svakim danom kroz različite segmente. Zahvaljujemo svim vakifima i donatorima koji nas podržavaju u ovakvim i sličnim projektima i molimo Boga da im obilato uzvrati u njihovom potomstvu i imetku, a direktoru i učenicima medrese želim uspjeh i napredak u radu -  kazao je muftija Abdibegović.

FOTO: Mina

Direktor medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci Muris ef. Spahić izrazio je radost zbog potpisivanja ovog ugovora.

 - Kolektivu medrese, profesorima i profesoricama koji rade na odgoju učenika olakšat će rad, a učenicima pružiti kvalitetne uvjete za njihov smještaj i boravak u Banjoj Luci. Obradovani smo činjenicom da je razmišljanje IZ orijentisano u pravcu osnaživanja svojih ustanova i njihovog upotpunjavanja za ono što je neophodno. Ovime je učinjen još jedan značajan korak u smjeru razvoja banjalučke medrese. Zahvaljujemo Rijasetu IZ, a posebno reisu-l-ulemi Kavazoviću, kao i vakifima, donatorima, koji su finansijski podržali ovaj projekat - izjavio je Spahić.

Fikret i Maida Koljić izjavili su da, iako im je bilo teško prodati porodičnu kuću, uradili su to znajući da će u njoj, u duhu vjere, biti odgajani mladi naraštaji.

- Ovu kuću smo gradili za sebe i dosad smo imali dosta mušterija. Međutim, odlučili smo se prodati je Islamskoj zajednici, znajući da će u njoj boraviti omladina, stjecati znanja, u kući klanjati, učiti Kur'an, sjećati se Boga - naveli su oni.

Medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci počela je s radom u septembru 2020. godine, a kupovina objekta za potrebe učeničkog doma, značajan je iskorak u radu ove obrazovne institucije Islamske zajednice, javlja MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.