open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Potpisan sporazum za prijevoz učenika u Srebrenicu
Na ovaj način žele kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu
05.10.2018. u 12:40
get url
text

Okvirni sporazum za pružanje usluga prijevoza učenika drugih razreda srednjih škola koji će posjetiti Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa izvršnom direktoricom marketinga kompanije Centrotrans - Eurolines Aidom Brkić.

Planirano je da prva grupa učenika iz Druge gimnazije, Gimnazije Obala i Katoličkog školskog centra u ponedjeljak, 8. oktobra, posjeti mjesto genocida na kojem je prije 23. godine ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina s područja enklave Srebrenice.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je u Budžetu osiguralo sredstva za realiziranje ove aktivnosti, jer im je u interesu da Memorijalni centar učenici posjećuju svake godine.

Na ovaj način žele kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu.

Ministar Kazazović potpisao je i okvirni sporazum s istim preduzećem, a koje će osigurati prijevoz za đake sedmih razreda osnovne škole koji će od naredne subote i nedjelje u okviru Škole planinarstva boraviti na pet različitih lokacija u okolici Sarajeva i to: Ormanj, Trebević, Crepoljsko, Igman i Bjelašnica.

Istaknuto je da je Škola planinarstva besplatna, a cilj je da svi učenici savladaju osnove planinarstva (izletništvo, ljetno planinarenje) i kroz ovu aktivnost steknu korisna znanja i vještine, saopćeno je iz Pres-službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.