open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Potpisan protokol o određivanju tromeđe BiH, Srbije i Crne Gore
Ovaj sporazum bi trebao revitalizirati razgovore o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije, kazao je Adil Osmanović
15.05.2019. u 14:50
get url
text

Tromeđna tačka na granici izmđu BiH, Srbije i Crne Gore nalazit će se u mjestu Zelena Glava, koja se nalazi na tromeđi općina Đakovići, odnosno Zaborak u BiH, Sočice u Srbiji i Poblaće u Crnoj Gori. Najbliža veća mjesta u bizini tromeđne tačke su Čajniče u BiH, Priboj u Srbiji i Pljevlja u Crnoj Gori.

Ova lokacija definisana je Protokolom o određivanju tromeđne tačke između BiH, Srbije i Crne Gore, kojeg su danas potpisali Adil Osmanović ministar civilnih poslova BiH, Veljko Odalović generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Dragan Pejanović državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

Prema riječima ministra Osmanovića, potpisivanje ovog protokola predstavlja stvarni iskorak ka daljem uređivanju međudržavne granice u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava.

- Ovaj protokol ide u prilog jačanju regionalne saradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja sa susjednim državama, a što je veliki zalog kako za sadašnje tako i za buduće generacije država potpisnica, da se u okolnostima riješenih graničnih pitanja, u skladu sa pravilima međunarodnog prava slobodno kreću prema prosperitetu i razvoju, cijeneći mir i mirno rješavanje  sporova kao vrhunsko ljudsko dostignuće –kazao je Osmanović.

Dodao je kako se nada da bi potpisivanje ovog protokola moglo reaktivirati razgovore između BiH i Srbije o utvrđivanju granice između dvije države. Podsjetio je kako je posljednji sastanak međudržavne komisije za određivanje granice održan 2010. godine. Ostale su sporne četiri tačke i to hidroelektrane u Zvorniku i Bajinoj Bašti, za koje Srbija traži da u cijelosti pripadnu njoj, teritorija duž dijela pruge Beograd-Bar koji trenutno prolazi preko teritorije BiH, kao i dijelovi teritorija općina Priboj i Rudo.

- Na posljednjem sastanku komisije predstavnici Srbije su iznijeli stav da se prije potpisivanja sporazuma o granici dogovori razmjena teritorije, dok je stav BiH bio i ostao da se prvo treba potpisati sporazum o graničnoj liniji, pa tek onda razgovarati  o razmjeni teritorije. Isti stavovi su ponovljeni i prilikom sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na kojem se govorilo o ovom pitanju –dodao je Osmanovć.

Stav da bise ponovo trebali otvoriti razgovori o uređenju granice između BiH i Srbije ponovio je i Veljko Odalović.

- Cilj nam treba biti da pronađemo održiva i trajna rješenja koja nikada više neće predstavljati problem, niti će se pojaviti kao neko otvoreno pitanje – istakao je Odalović.

Govoreći o danas potpisanom protokolu napomenuo je kako je obaveza vlasti u ovim državama da rješavaju postojeće probleme.

- To je pretpostavka za izgradnju naših boljih međusobnih odnosa, ali i za komotniji i bolji život građana BiH,  Srbije i Crne Gore. Ovim šaljemo i poruku kako želimo da rješavamo pitanja i probleme koji su zajedničkog karaktera, a koja nisu samo administrativne prirode, nego nose i simboličku poruku – dodao je Odalović.

{$galerijaFotografija}

Dragan Pejanović je kazao kako će u narednom perodu biti upriličeno i postavljanje oznake tromeđne tačke, a troškove ovog postavljanja snosit će sve tri države ravnopravno.

- Potpisivanje ovog protokola i određivanje tromeđne tačke šalje poruku o tome kako zemlje zapadnog Balkana mogu same rješavati svoje međusbne probleme putem bilateralnih i multilateralnih razgovora – izjavio je Pejanović.

Sva tri potpisnika su posebno istakli kako je rješavanje graničnih pitanja i jedna od obaveza zemalja zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Podsjetili su da je EU u svojoj novoj strategiji za proširenje jasno naznačila kako sve države regiona, prije dobijanja statusa punopravnog člana, moraju riješiti sve svoje međusobne sporove, a posebno one koji se odnose na utvrđivanje granične linije.

Potpisivanje protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.