Ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović nije krio zadovoljstvo nakon potpisivanja ovog ugovora, s obzirom na to da se na ovaj način trajno rješava stambeno pitanje za 103 porodice, te se napokon ukidaju dugogodišnje liste čekanja.

- Moram istaći da je ovaj kapitalno-strateški projekt bio jedan od mojih prioriteta prilikom preuzimanja mandata u Ministarstvu. Veoma sam sretan što smo priveli kraju kupovinu stanova za porodice koje godinama čekaju na realizaciju ovog prava. Naredni korak bit će potpisivanje predugovora sa budućim vlasnicima, što ćemo realizovati u narednom periodu -  istakao je ovom prilikom ministar Osmanović.

Skupština Kantona Sarajevo prethodno je na 55. radnoj sjednici potvrdila kupovinu ovih stanova. Za realizaciju ovog ugovora u Budžetu KS osigurano je ukupno 11.591.563 KM iz kapitalnih investicija kroz kreditno zaduženje, od čega je očekivana obaveza Ministarstva 10.221.354,42 KM, dok preostali dio troškova u iznosu od 1.370.208,58 KM snose krajnji korisnici.

Pomenuti stanovi bit će dodijeljeni pripadnicima boračke populacije, i to: roditeljima šehida, poginulih boraca – branitelja šest stanova, ratnim vojnim invalidima osam stanova, dok će suprugama šehida, poginulih boraca – branitelja biti dodijeljeno osamdeset i devet stanova, saopćio je Press KS.