Ceremoniji potpisivanja dokumenta kojim je predviđeno uspostavljanje snažnijih partnerskih odnosa s ciljem formiranja mehanizama saradnje na obostranu korist, prisustvovao je ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, predsjednik turskog Vijeća za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja prof. dr. Muhsin Kar, članica vijeća dr. Yasemin Yelbay Yilmaz, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH prof. dr. Enes Hašić, pomoćnik direktora za osiguranje kvaliteta prof. dr. Benjamin Muhmedbegović te predsjednik Upravnog odbora Agencije prof. dr. Suad Kunosić.

FOTO: AA

Memorandum podrazumijeva razvoj i jačanje saradnje u institucionalnoj eksternoj evaluaciji i institucionalnoj akreditaciji visokoškolskih ustanova, uz uključivanje eksternih evaluatora, imenovanih od strana potpisnica dokumenta.

Dokument potpisan na period od pet godina s mogućnošču produžetka važenja podrazumijeva i razmjenu informacija u vezi s osiguranjem kvaliteta visokog obrazovanja između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Delegacija Vijeća za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja Turske će posjetiti Univerzitet u Zenici, kao i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).