open-navfaktor-logo
search
Genocid
Potočari: Sutra će biti ukopani i nekompletni posmrtni ostaci dvojice braće Mujić
Moj sin sada nosi njegovo ime. Nisu dočekali da budu očevi, to me najviše pogađa. Otišli su veoma mladi, ništa nisu proživjeli, rekao je njihov brat Mevlid 
10.07.2019. u 12:14
get url
text

Braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), 11. jula bit će ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, do oca, amidža i ostalih članova porodice. 

-Ukopat ću dva brata. Njihova tijela su nekompletna. Fahrudin je imao 25, a Zijo 28 godina. Tek počeli živjeti. Nadali smo se da ćemo naći više kostiju i da ćemo ukopati što je moguće više, ali pronađeno je samo nešto lobanje, ruku, nogu... Možda 30 posto tijela je pronađeno - rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mevlid koji je u Potočare stigao sa još dva brata - Nerminom i Semirom. 

I oni su kao maloljetnici preživjeli genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici. Sada žive u Americi. 

-Negatorima genocida rekao bih da je ovo slika onoga što se desilo. Tu su moja dva brata čije kosti i danas tražimo. Apelujem na sve da se više pronađu i preostale kosti, da nedužne žrtve nađu smiraj - naveo je Mevlid koji nije mogao zadržati suze. 

Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopani njegov otac, trojica amidža...

-Oko 70 posto familije je tu, u mezarju među bijelim nišanima. Uvijek kada dođem ovdje vraćaju se slike. Nosim tri, četiri kosti svoje braće da ukopam. Molio bih sve institucije da rade na tome da se nađu grobnice - poručio je Mevlid. 

Ime brata Fahrudina dao je svom sinu. 

-Moj sin sada nosi njegovo ime. Nisu dočekali da budu očevi, to me najviše pogađa. Otišli su veoma mladi, ništa nisu proživjeli - naveo je Mevlid. 

U mezarju Memorijalnig centra, kako je kazao, leže kosti velikog broja njegovih školskih drugova koji su u to vrijeme imali 15 godina kao i on. 

-Zukić Šefik, Zukić Senad, to su momci sa kojima sam dijelio klupu. Ubijeni su. Šta su oni kome skrivili. Njihove majke venu po šumama, ne mogu da gledaju drugu djecu kako se igraju, teško im je jer njihova djeca to nisu doživjela - naglasio je Mevlid.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U zelenom tabutu maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.