open-navfaktor-logo
search
Popularni kolač
Potječu iz Australije: Ime im je Lamington cake, ali nama je ipak draže zvati ih-čupavci
Sočne kocke biskvita, umočene u tamnu čokoladu i kokosovo brašno, Australci zovu Lamington, a ime su dobili prema istoimenom lordu, koji je bio guverner Queensslanda na prelasku 19. u 20. stoljeće
03.01.2020. u 08:32
get url
text

Iako su se ustalili u bh. slastičarskoj tradiciji, čupavci su zapravo australijski nacionalni kolač.

Sočne kocke biskvita, umočene u tamnu čokoladu i kokosovo brašno, Australci zovu Lamington, a ime su dobili prema istoimenom lordu, koji je bio guverner Queensslanda na prelasku 19. u 20. stoljeće.

Za one koji ne znaju, evo kako ih pripremiti:

Potrebni sastojci za biskvit: 15 kašika glatkog brašna, 1 prašak za pecivo,  4 jaja, 10 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml mlijeka, 100 ml ulja.

Sastojci za umak: 250 ml mlijeka (dodati još po potrebi), 250 g maslaca, 5 kašika šećera, 6 kašika kakaa u prahu.

Još je potrebno: 300 g kokosovog brašna.

Postupak pripreme:

U dubljoj zdjeli miksajte jaja, šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne postane svijetla i ne utrostruči volumen. U smjesu postepeno dodajte prvo ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo i još kratko sve izmiksajte.

Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje te stavite u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni Celzijusa i pecite oko 25-10 minuta.

Izvadite iz rerne i pustite da se biskvit skroz ohladi, a potom ga narežite na podjednake kocke.

Napravite smjesu za umakanje: uz stalno miješanje u zdjeli na pari otopite narezani maslac, kakao, šećer i mlijeko. Kratko prohladite, pa u tu smjesu jedan po jedan umačite narezani biskvit, koji ćete potom obilno uvaljati u kokosovo brašno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.