Ured za upravljanje zemljom u Utahu rekao je da je zaprimio "vjerodostojne izvještaje" o tome da je u petak navečer monolit uklonjen, no da se ne zna ko ga je uklonio. Ured nije uklonio strukturu koja se smatrala privatnim vlasništvom, rečeno je u izvještaju.

- Ne istražujemo prekršaje koji uključuju privatno vlasništvo te kojima se bavi ured lokalnog šerifa - navodi se.

Blještavu trostranu prizmu koja je virila 3,5 metara iz crvenog tla na jugu Utaha 18. novembra su primijetili zbunjeni lokalni radnici dok su iz zraka prebrojavali ovce. Nakon što su se spustili helikopterom članovi Odjela za javnu sigurnost u Utahu pronašli su "metalni monolit zabijen u tlo, no bez očitih indicija ko ga je mogao tamo smjestiti."

Vijesti o otkriću su brzo postale viralne, dok su mnogi primijetili da objekt nalikuje neobičnim vanzemaljskim monolitima u SF klasiku Stanleyja Kubricka "Odiseja u svemiru".

Iako su radnici odbili otkriti lokaciju objekta iz straha da bi horde znatiželjnika nahrupile prema dalekoj divljini, neki istraživači su uspjeli pronaći monolit. Oni su ocijenili da je sličan avangardnom radu Johna McCrackena, američkog umjetnika koji je neko vrijeme živio u saveznoj državi Novi Meksiko, a koji je umro 2011. godine.