U znak sjećanja na žrtve Srebrenice i Nevesinja, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto“, u utorak je u Centru za kulturu Mostar upriličena izložba fotografija o zločinu nad Bošnjacima Nevesinja 1992. - 1995. godina pod nazivom "Kad sjećanje ponovo zaboli", autora Senada Sude Omerike.

Izložba se sastoji od 24 panela (100 X 70 cm)  s oko 300 fotografija.

Po riječima autora Senada Sude Omerike, dugogodišnjeg saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, jedan segment njegova rada je i prikupljanje autentičnih fotografija, počevši od dolaska rezervista iz Srbije i Crne Gore na područje Hercegovine, zbjegova iz Nevesinja preko planina Crvnja, Crne Gore i Veleža, do brojnih masovnih i pojedinačnih grobnica, urbicida civilnih i sakralnih objekata.  

- Izloža je posvećena genecidu u Srebrenici i zločinu u Nevesinju. To je najmanje što smo mogli učiniti za narod Srebrenice, ali i Nevesinja koje je u postotcima stradalog stanovništva odmah uz Srebrenicu- istaknuo je Omerika.

Organizatori podsjećaju da je u samo nekoliko dana juna i jula 1992. godine na području općine Nevesinje ubijena 301 osoba bošnjačke nacionalnosti, od čega je 26 djece. Za posmrtnim ostacima 127 osoba se još traga.

Ukupno je, navode, ubijeno ili poginulo 508 stanovnika Nevesinja, od čega 40 djece.

Izložbi je, uz ostale, prisustvovao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK- a dr.sc. Rašid Hadžović i član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.