open-navfaktor-logo
search
Pogubna politika
Posvađali se sa Ustavom i zakonima: HDZ blokira put u EU, MMF i CIK, pozivaju Ruse mimo institucija BiH
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine ima ozbiljnih problema sa razumijevanjem Ustava BiH. Iako se nerijetko pozivaju na taj dokument, nazivajući se legalistima, zvaničnici te stranke nikako da se usaglase sa ustavnim i zakonskim propisima u našoj zemlji.
06.05.2020. u 10:46
get url
text

Tako su na osnovu "pozitivnih iskustava" iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banja Luka uputili poziv ruskim vojnicima da dođu u BiH kako bi dezinficirali Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar. U potpunosti zanemarujući upitnost konstatacija o "pozitivnim iskustvima" Banje Luke, koja je nakon što su Rusi dezinficirali UKC postala žarište koronavirusa, iznenađuje od legalista iz HDZ-a BiH da mimo institucija BiH na teritorij naše zemlje pozivaju vojnike strane države.

Poziv je uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako mu Ustav BiH i važeći zakoni ne nude nikakvo uporište da sebi pripiše takve ovlasti. Odobrenje Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane BiH je izostalo, te ruski vojnici, uprkos HDZ-ovom pokušaju vaninstitucionalnog djelovanja, nisu dobili priliku preći granicu i ući na teritorij BiH.

Sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 333 miliona eura još su predmet sporenja zbog insistiranja HDZ-ovog ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da se u odluku o njihovoj raspodjeli "uglave" i kantoni, a da sav novac kojeg potroše kantoni kojima vladaju kadrovi te stranke vraćaju svi građani FBiH.

VEZANI TEKST - Šta je zapelo s kreditom MMF-a: HDZ tražio da svi vraćaju novac kojeg će oni trošiti u "svojim" kantonima

U utorak je formirana Grupa za socioekonomski odgovor na pandemiju COVID-19. Za tu odluku su glasali svi članovi Vijeća ministara BiH, osim Vjekoslava Bevande koji se čak nije ni javljao na telefon. Nakon što je Faktor objavio tu informaciju, Bevanda je naknadno intervenirao, tražeći da se pridoda i njegov glas i pravdajući svoje neglasanje prisustvom drugom sastanku na kojem se nije mogao javiti na telefon.

Kadrovi HDZ-a BiH odbili su prisustvovati prvom sastanku Političke radne grupe koja je formirana s ciljem inteziviranja aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH. Iako se nazivaju "šampionima evropskih integracija", zvaničnici te stranke su odlučili podrediti taj integracijski proces svojim političkim potrebama i ličnim sujetama. Predsjedništvo BiH je za predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića iznenada prestalo biti nadležno za pitanja koja se odnose na evropski put, što nije bio slučaj kada je on bio član te institucije.

- Aktuelni saziv Predsjedništva BiH, sa stanovišta pozicije hrvatskoga člana, ne ispunjava kriterije konstitutivnosti i legitimnosti – ocijenio je Čović u svom dopisu kojim obrazlaže zašto je kao "šampion evropskih integracija" odlučio usporavati taj put.

Propustio je Čović ukazati koja ustavna ili zakonska odredba je prekršana izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, ali se pozvao na odluku Ustavnog suda BiH u predmetu koji se nije odnosio na Predsjedništvo BiH već na izbor delegata u Dom naroda FBiH.

Nije samo član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda "nelegitiman". Takvi su, ocjenjuju u HDZ-u BiH, i članovi Centralne izborne komisije (CIK) koje je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izabrao 11. marta ove godine.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Petrić i Božičković razriješeni

Međutim, nikako da uporište za svoje tvrdnje pronađu u relevantnim zakonskim propisima, pa se kritike na račun smjene bivših i imenovanje novih članova CIK-a svode isključivo na korištenje uopćenih pojmova poput "nelegitimiteta" ili "nezakonitosti".

Veći dio javnosti HDZ-ove kritike na račun izbora novih članova CIK-a tumači na osnovu činjenice da su smijenjeni članovi te institucije bili vrlo bliski njihovim političkim partnerima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), te da je najavljena smjena člana CIK-a koji je usko u vezi s HDZ-om BiH, što nema nikakve veze sa zakonima i "legitimitetom".

Bojkotiranjem CIK-a HDZBiH bitno otežava rad te institucije i organiziranje i provedbu predstojećih Lokalnih izbora. Nepoštivanjem Ustava BiH i zakona, te njihovim specifičnim interpretiranjem i prilagođavanjem potrebama te stranke i njima bliskim osobama se nanosi šteta cijeloj državi, pa i hrvatskom narodu kojeg ta stranka "legitimno predstavlja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.