open-navfaktor-logo
search
Nakon požara
Postoji 50 posto šansi da se katedrala Notre Dame neće spasiti
Monsinjor Patrick Chauvet je kazao kako radovi na restauraciji katedrale neće početi do 2021. godine
26.12.2019. u 16:56
get url
text

Rektor katedrale Notre Dame kaže kako je ova znamenitost Pariza i dalje voma krhnka te da postoji "50 posto šanse" da se struktura ne sačuva u potpunosti, jer skele koje su postavljene prije ovogodišnjeg požara prijete svodovima gotičkog spomenika.

Monsinjor Patrick Chauvet je kazao kako radovi na restauraciji katedrale neće početi do 2021. godine, te iskazao svoju bol jer ove godine božična služba nije proslavljena u Notre Dame, prvi put nakon Francuske revolucije.

- Katedrala nije sigurna, izvan opasnosti će biti tek kada izvadimo preostale skele. Danas možemo reći da postoji vjerovatnoća od 50 posto da će se spasiti, ali i 50 posto šansi da padnu skele na tri svoda, tako da je zgrada, kao što vidite, i dalje veoma krhka - kazao je za AP.

Katedrala iz 12. stoljeća obnavlja se od aprilskog požara, koji je uništio njen krov i srušio toranj. Jedan od najtežih dijelova za čišćenje je sječa 50.000 cijevi stare skele sa stražnje strane građevine.

- Moramo u potpunosti ukloniti skele kako bismo zgradu učinili sigurnom, pa ćemo 2021. vjerovatno započeti restauraciju katedrale - rekao je Chauvet.

Dodao je kako nakon uklanjanja skele slijedi provjera stanja u katedrali, te utvrđivanje koju količinu kamena treba ukloniti i zamijeniti, piše Time.

Procijenio je da će poslije toga trebati još tri godine kako bi se omogućilo da ljudima bude potpuno siguran ulazak u katedralu, ali i da će potpuna obnova trajati znatno duže.

Predsjednik Emmanuel Macron ranije je izjavio kako želi da Notre Dame bude obnovljena do 2024. godine, kada Pariz bude domaćin Olimpijade, ali stručnjaci su postavili pitanje da li je taj vremenski okvir realan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.