"Da se mogu orijentirati"

- Da li mi neko u našoj državi može kazati zašto ja ne mogu znati kolika će mi otprilike biti penzija, a do penzionisanja imam još neke tri godine, da se mogu orijentirati.

Možda bih želio da doplatim za staž... Zar je onima u Zavodu PIO toliko teško vidjeti koliko imam staža, oni se razumiju u koeficijente, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, i da mi kažu kojoj visini penzije se mogu nadati.

To me jako ljuti. I ne samo to, mi uposlenici smo krivi ako nam poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO pa se pojave "rupe" u stažu - požalio nam se jedan od čitalaca.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su nam kazali da postoje zakoni, pravila po kojima rade.

- Federalni zavod, na lični zahtjev, ili preko opunomoćene osobe, izdaje uvjerenje o podacima registriranima u matičnoj evidenciji, iz kojega je vidljivo koliko osoba ima evidentiranog staža. Što se tiče izračuna visine penzije, mi to ne radimo prije nego se podnese zahtjev za ostvarivanje prava na penziju - kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO, ranije je za Faktor objasnio zašto ne mogu ranije izračunati iznos penzije budućeg penzionera. 

VEZANI TEKST - Krnjić: Tek je sa novim Zakonom o PIO-u realno vrednovan prijeratni staž

"Ne možemo se baviti davanjem procjena uz kafu"

- Ne možemo mi to računati jer većina ljudi ima složeniji penzijski staž. Mi imamo kod sebe evidentiran samo staž koji su zaradili ovdje i onda ne bismo mogli dati nikakav relevantan, zvaničan podatak. Ne možemo se mi baviti davanjem procjena uz kafu ili na telefon.

Mi ne možemo utvrditi visinu penzije dok osoba ne uđe u postupak penzionisanja. Onda se razmjenjuju podaci. Može biti staža iz RS-a, druge države, raznorazne situacije koje utječu na visinu penzije i bilo bi u suštini nezakonito davati takve procjene - rekao nam je tada Krnjić.