open-navfaktor-logo
search
FIPA
Postoje šanse da se ove godine dostigne milijarda KM direktnih stranih investicija u BiH
Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA neprekidno insistira kroz svoje preporuke Vijeću ministara BiH i svim entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima
02.10.2019. u 14:21
get url
text

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI, za period od januara do juna 2019. godine, direktne strane investicije u BiH su iznosile 650.1 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 332.4 miliona eura, što predstavlja povećanje od 53,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštili su u srijedu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), prenosi Anadolu Agency (AA).

Gordan Milinić, direktor FIPA-e ističe da je riječ o značajnoj novosti kada se uzme u obzir da su sa blizu 800 miliona KM godišnje i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina. Ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magična cifra od milijardu maraka.

Iako su svi razgovori sa potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalno prisustvo FIPA-e na  svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih stranih investitora daju rezultate. Za takav rad FIPA je u aprilu ove godine na velikom investicionom samitu u Dubaiju proglašena najboljom investicionom agencijom  u srednjoj i istočnoj Evropi.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA neprekidno insistira kroz svoje preporuke Vijeću ministara BiH i svim entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima.

-FIPA  ni u jednom momentu ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, interveniše kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih kompanija stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih - naglasili su iz FIPA-e.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva inostranih poslova BiH sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Spoljnotrgovinske komore BiH i svih privrednih komora, te postojećih stranih ambasada u Sarajevu.

-Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave sa sprovođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za BiH - poručili su iz FIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.