Krajem decembra završava se za ovu godinu projekat besplatnog liječenja Guber vodom u Srebrenici. Kako je za Faktor rekao Suljo Čakanović, član stručnog medicinskog tima, postoje šanse da se projekat nastavi i u narednoj godini. Pojašnjava da su u ovoj godini besplatnim liječenjem ljekovitom vodom Guber obuhvatili više od 50 pacijenata iz cijele BiH, susjednih zemalja,  a bilo ih je i iz Austrije.

Pacijenti su dolazili iz Tuzle, Bijeljine, Sarajeva

Podsjećamo, projekat liječenja Guber vodom je započet 2016. godine, a potom je prekinut i nastavljen u februaru ove godine. Stručni tim pacijente je primao i još uvijek prima u Domu zdravlja Srebrenica, a oni sa sobom moraju donijeti najnovije nalaze. Guber vodom se može liječiti malokrvnost, kožna oboljenja, očne bolesti, sinusi, dijabetično stopalo, Helicobacter Pylori infekcije.

- Postoje šanse da ovaj naš projekat nastavimo i u narednoj godini jer imamo podršku načelnika Srebrenice. Od februara do danas smo imali više od 50 pacijenata i ljudi su nam se javljali najviše zbog problema s anemijom i zbog kožnih  oboljenja. Bilo ih je iz raznih krajeva naše zemlje, Tuzle, Sarajeva, Zvornika, Bijeljine, regiona, ali i iz Austrije. Nikoga nismo vratili i kada su dolazili mimo termina. Odlučili smo se da primamo pacijente baš u Srebrenici jer tu i jeste izvorište Gubera, a lokacija na kojoj se nalaze izvori također dobro utječe na zdravlje i kada spojite ljekovitu vodu i zrak, dobijete savršenstvo - ispričao nam je Čakanović.

Podsjeća da su nakon pregleda, propisivanja terapije, pacijente upućivali na izvorište, da posjete to mjesto. Inače, liječenje Guber vodom u principu traje po 28 dana.

- Sa ovim projektom smo htjeli potaknuti one koji imaju sredstva, ingerencije, da pokrenu obnovu lječilišta. Da se na  lokalitetu izvorišta ponovo sagradi banja i omogući bolesnima da se ponovo u Srebrenici liječe. Nadamo se da će tako i  biti - rekao nam je Čakanović.

Guber voda je proglašena lijekom 1956. godine

Guber je jedina mineralna voda na području bivše Jugoslavije koja je proglašena lijekom i to 1956. godine, i koja je  flaširan prije rata u Bosnalijeku. Transportovana je iz Srebrenice u Sarajevo gdje su bile punionice, a flaše sa tom  ljekovitom vodom su se prodavale u apotekama.

Podsjećanja radi, 1961. godine u Srebrenici je otvoren stacionar sa 50 postelja u banji pod nadzorom sarajevske klinike.  Puni procvat lječilišta je bio 1967. godine. Tada dolazi do povećanja smještajnih kapaciteta, broja zaposlenih, izgradnje  programa dugoročnog prostornog razvoja banje Guber, sa novim stacionarom i svim potrebnim sadržajima. Broj gostiju za deset godina višestruko se uvećao, od čega je imala interes cijela lokalna zajednica i stanovništvo. Međutim, od rata  naovamo banjsko lječilište ne postoji a razlog su i neriješeni imovinsko - pravni odnosi, tako da već godinama ova  dragocjena voda tek tako istječe.