open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Postignut dogovor u Skupštini KS: Kristić zakazuje sjednicu, Viteškić je vodi
Sporazum su potpisali predsjednici zastupničkih klubova u Skupštini KS
20.01.2020. u 14:45
get url
text

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum kojim je konačno riješena situacija koja je rezultirala zastojem u radu Skupštine i neusvajanjem Nacrta budžeta za 2020. godinu, odnosno Prijedloga odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine. Sporazum su potpisali predsjednici zastupničkih klubova u Skupštini KS.

Danijela Kristić (Narod i pravda) će, u skladu sa postignutim dogovorom, za 23. januar sazvati sjednicu, odnosno nastavak 18. i 19. sjednice, koju će, po ovlaštenju predsjedavajuće, voditi Smiljana Viteškić (SDA).

Na tim će se sjednicama potvrditi Odluka Kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, te će se zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS. Ta bi se sjednica trebala održati 29. januara.

U četvrtak, 23. januara, trebala bi biti usvojena i Odluka o privremenom finansiranju KS, Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Odluka o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje KS.

Dvadesetom sjednicom, koja će se održati 29. januara, predsjedavat će Danijela Kristić, ali ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku, rukovodstvo Skupštine će između sebe izabrati novog predsjedavajućeg iz nove skupštinske većine.

Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini KS kazao je da je tragom njegove i inicijative zastupnika Damira Nikšića potpisan sporazum čije su najbitnije značajke da će već ove sedmice biti održana sjednica na kojoj će biti riješeno privremeno finansiranje te da se odbacuje bilo kakva blokada KS.

-Uporedo sa tim dogovoreni su i dalji koraci. Želimo da iskažemo zadovoljstvo jer je to riješeno na ovaj način, sa druge strane nadamo se da više nećemo dolaziti u ovakvu poziciju - kazao je Marjanović.

Prerdsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić kazala je da joj je drago da su se vratili u pravne okvire.

-Nađeno je kompromisno rješenje za dobrobit svih građana, u četvrtak će biti zakazane dvije sjednice na kojima će se usvojiti privremeno finansiranje i da neće biti problema oko plaća u februaru što je u interesu svih građana - kazala je Kristić.

Mirza Čelik kazao je da danas "nema ni pobjedmika ni gubitnika".

-Sporazum je potpisala grupa ljudi koji predstavljaju političk partije u Skupštini KS. Danas možemo kazati da smo deblokirali procese u KS. U sporazumu smo precizirali kada ćemo izglasati nepovjerenje Vladi KS, 29. januara. Ukoliko se to desi, nova parlamentarna većina će imati svog predsjedavajućeg i u skladu sa sporazumom ćemo nastaviti prices imenivanja nove Vlade, odnosno mandatara - kazao je Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.