open-navfaktor-logo
search
140 godina
Postavljena nova ploča na zgradi Prve gimnazije u Sarajevu
Na novoj ploči osim podataka o historijatu škole i značaju ove visokoškolske ustanove, navedeno da su nekadašnji učenici bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović
15.07.2019. u 10:24
get url
text

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima posjetio sarajevsku Prvu gimnaziju gdje im je domaćin bila direktorica škole Lejla Tuzlak. 

Ovom prilikom je ozvaničeno postavljanje nove ploče na objekat škole koji je od kulturno-historijske važnosti za Sarajevo i državu BiH. Na novoj ploči osim podataka o historijatu škole i značaju ove visokoškolske ustanove, koja je ove godine proslavila 140 godina postojanja, također je navedeno da su nekadašnji učenici bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. 

– Na ovaj način smo željeli ispraviti neku vrstu nepravde, jer je naš predsjednik Alija Izetbegović bio neopravdano izostavljen sa natpisa na prethodnoj ploči i suština je da smo ovim činom mi ispravili tu grešku, objasnio je Ajnadžić razloge ponovnog postavljanja ploče. 

Prilikom ove posjete Prvoj gimnaziji načelnik je potpisao i uručio direktorici Tuzlak zaključak o isplati sredstva u iznosu od 3.845 KM iz budžeta Općine Centar za obnovu školskog muzeja.  

- Načelnik Ajnadžić je prihvatio našu molbu za finansijaku podršku za obnovu školskog muzeja i donirana sredstva ćemo iskoristiti za retuširanje fotografija i njihov DTP dizajn i printanje njihovih sigurnosnih kopija, jer se radi o dokumentima starim više od 100 godina a koji su nažalost zbog vlage oštećeni. Za odobrena sredstva ćemo također napraviti devet novih panoa kako bismo dopunili postojeću muzejsku postavku, izjavila je direktorica Tuzlak.

Tokom ove posjete razgovarano je i o zahtjevu kojeg su u aprilu ove godine tri školske ustanove iz Gimnazijske ulice - Osnovna škola "Safvet-beg Bašagić“, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i Prva gimnazija uputili na više adresa da se zabrani saobraćaj motornih vozila u ovoj ulici prvenstveno zbog sigurnosnih razloga. Načelnik Ajnadžić je kazao da mu se sviđa ova ideja i da će podržati njenu realizaciju, te je dodao da osim zabrane saobraćaja u Gimnazijskoj ulici treba postaviti parkovske klupe i dodatno obogatiti sadržaj ulice poput "biblioteke na otvorenom“, u čemu će također pomoći i ideje bivših i sadašnjih učenika Prve gimnazije, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.