open-navfaktor-logo
search
Odluka Predsjedništva BiH
Postavljanje šatorskog karantina: Pripadnici OSBiH krenuli prema granici
Jutros je u Ministarstvo odbrane BiH stigla pismena Odluka Predsjedništva BiH o angažiranju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa u šatorima za smještaj lica koja dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva.
19.03.2020. u 11:11
get url
text

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović odmah se sastao sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem kako bi se utvrdilo na koje granične prijelaze će biti upućeni pripadnici OSBiH, koji će postaviti šatore i osiguravati ih.

Prvi pripadnici Oružanih snaga BiH krenuli su jutros iz Zenice prema granici. Radi se o pripadnicima Prvog pješadijskog bataljona 5. brigade koji su smješteni u kasarni OSBiH u Zenici.

Prema informacijama koje je generalpukovnik Mašović dobio od direktora Galića, pripadnici OSBiH upućeni su na osam graničnih prijelaza prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, saznaje Faktor iz Ministarstva odbrane BiH.

U šatorima koji će biti postavljeni, u 14 - dnevnoj izolaciji moći će boraviti oko 1.000 ljudi, što je prva faza.

Iz Ministarstva odbrane BiH nam je rečeno kako će tokom dana svi šatori biti postavljeni, a u skladu sa procjenom situacije poduzimat će se dalje mjere, kako na granici tako i unutar Bosne i Hercegovine, a sve u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH.

Pripadnici OSBiH isključivo će obezbjeđivati šatorski karantin, dok će ostali među kojima su sanitarni inspektori, epidemiolozi, medicinsko osoblje, civilna zaštita... obavljati svoj dio posla.

Operacijom postavljanja šatora koordinira prvi čovjek Koordinacionog tijela BiH ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, koji u saradnji sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem utvrđuje koji će se granični prijelazi zatvoriti, odnosno gdje će biti postavljen šatorski karantin. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.