open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Posmrtni ostaci jedne žrtve rata spremni za dženazu i ukop u Vlasenici
Za ovogodišnju dženazu žrtvama ubijenim na području Vlasenice, koja će biti obavljena sutra na mezarju Rakita, spremni su posmrtni ostaci jedne žrtve.
22.04.2022. u 12:52
get url
text

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da se radi o Ismetu (Emin) Dediću, rođenom 1955. u Vlasenici. On je ubijen 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani 19 godina kasnije, prilikom ekshumacije koja je 2011. godine izvršena na lokalitetu mezarja Rakita u Vlasenici.

Dedić je zvanično identifikovan u martu ove godine, kada je i porodica dala saglasnost za ukop.

Fazlić kaže da je početkom aprila ove godine identifikovana još jedna žrtva s područja Vlasenice. Radi se o Osmi (Ibro) Efendiću, rođenom 1961. godine u Vlasenici. On je nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići, u augustu 2004. godine, 12 godina nakon njegovog nestanka.

- Porodica ipak nije dala saglasnost za ukop, te je prolongiran za narednu godinu, s obzirom na to da žive u inostranstvu i nisu u mogućnosti prisustvovati ovogodišnjoj dženazi - navela je Fazlić.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još tri žrtve proteklog rata iz Vlasenice koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

- Razlog tome je oskudnost skeletnih ostataka koji su do sada pronađeni. Porodice ovih žrtava nisu smogle snage za identifkaciju samo nekoliko pronađenih kostiju i žele pričekati još neko vrijeme u nadi da će biti pronađeni i drugi dijelovi skeleta, kako bi mogli konačno potvrditi identitet dobiven DNK metodom i dati saglasnost za ukop kompletnih tijela svojih članova porodice - pojašnjava Fazlić.  

Zbog pandemije koronavirusa prošlogodišnja kolektivna dženaza, koja je na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici trebala biti održana 24. aprila 2021. godine, odgođena te je naknadno organizirana u junu kada je na mezarju Rakita svoj vječni smiraj pronašlo šest žrtava.

Prošle godine su na kolektivnoj dženazi ukopani: Seida Ahmetović (1966.), Avdo Kuljančić (1973.), Kada Saračević (1909.), Mehmed Sitarević (1936.), Hasib Malčinović (1972.) i Avdo Hodžić (1929.).

Još se traga za posmrtnim ostacima oko 1.000 ubijenih Vlaseničana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.