open-navfaktor-logo
search
Iznenađujuće otkriće
Poslušajte zvuk Jupiterovog najvećeg mjeseca Ganymeda
Američka svemirska agencija NASA je ranije objavila zvukove s Marsa, a ovog puta je sonda Juno "snimila zvuk" Jupiterovog mjeseca Juno.
21.12.2021. u 18:16
get url
text

Riječ je o mjesecu Ganymede, pored kojeg je sonda Juno prošle 7. juna 2021. godine, a NASA je sada objavila audio snimak koji traje 50 sekundi, prenosi CBS NEWS.

Junu sadrži instrument Waves, koji snima električne i magnetne radiovalove, a koji potiču iz Jupiterove magetosfera. Naučnici su prikupili podatke i potom promijenili njihovu frekvenciju kako bi ih pretvorili u zvuk koji se može čuti. Konačni rezultat je zvuk kojji podsjeća na puhanje vjetra i robotske zvukove. To se ne može smatrati nekim pokazateljem postojanja života na mjesecu ili blizu njega, no prethodna istraživanja su otkrila da bi na Jupiteru vjerovatno mogao postojati život.

 

Naučnici su ranije tokom analize podataka s planeta u Sunčevom sistemu otkrili da oblaci Jupitera sadrže potrebnu aktivnost vode kako bi u teoriji on mogao omogućavati život. Analizom prikupljenih podataka u misiji Galileo na visini između 42 i 68 kilometara iznad površine gasnog giganta, istraživači su utvrdili da sloj oblaka zaista ispunjava zahtjeve za vodom koja je potrebna za život.

NASA je provela godine navigirajući Jupiterom kako bi razumjela porijeklo i evoluciju najvećeg planeta našeg Sunčevog sistema. A tokom ljeta, istraživači koji su prikupljali radio valove s Ganimeda došli su do iznenađujućeg otkrića - njihova snimka Jupiterovog najvećeg mjeseca, kada je prilagođena ljudskim ušima, zvuči kao R2-D2. 

Misija Juno, koja je lansirana u augustu 2011, stigla je na Jupiter u jula 2016. Svemirska letjelica Juno završila je desetke orbita oko planeta, a 7. juna letjela je bliže Jupiterovom najvećem mjesecu nego bilo koji drugi u više od 20 godina, dolazi unutar 645 milja od površine Mjeseca.

Scott Bolton, glavni istraživač misije Juno, opisao je audio zapis na sastanku American Geophysical Uniona u New Orleansu u petak. 

- Ovaj zvučni zapis dovoljno je divlji da se osjećate kao da se vozite dok Juno plovi pokraj Ganimeda po prvi put u više od dva desetljeća - rekao je Bolton. 

Ako pažljivo slušate, možete čuti naglu promjenu na više frekvencije oko sredine snimke, što predstavlja ulazak u drugu regiju u Ganimedovoj magnetosferi, dodao je on.

Willam Kurth, vodeći suistražitelj projekta Waves, rekao je da je moguće da je promjena frekvencije "zbog prelaska s noćne na dnevnu stranu" Mjeseca. 

Vjeruje se da Ganimed, koji je veći od planeta Merkura i patuljastog planeta Plutona, ima podzemni okean slane vode, prema NASA-i i smatra se da ima više vode od sve vode na Zemljinoj površini. 

To je jedini mjesec za koji se zna da ima svoje magnetsko polje. 

Na konferenciji je Bolton također predstavio "nevjerojatno lijepe" nove slike Jupitera.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.