Poslužite je prijateljima, oduševit će se: Pita sa povrćem puna proteina

Objavljeno: 07.03.18 u 10:40

Pita sa povrćem mogla bi se naći na vašem meniju.

Zdrava je i puna proteina, a s njom ćete sigurno zadovoljiti ukućane i prijatelje koje pozovete na ručak ili večeru.

Sastojci za šest osoba:

- pet krompira

- jedan luk

- dva češnja češnjaka

- dvije stapke celera

- 175 grama smrznutog kukuruza

- 150 grama brokule

- dvije mrkve

- 75 grama šampinjona

- 165 grama kuhanog slanutka

- 20 grama svježeg peršuna

- jedna kašičica sušenog timijana

- jedna čajna kašika sušenog ružmarina

- jedna grančica svježeg ružmarina

- jedna grančica svježeg timijana

- so i biber

- četiri kašike maslinova ulja

- dvije kašike brašna

- 480 ml povrtnog temeljca

- 15 grama delikatesnog francuskog kvasca

- dvije kašike sojinog ili bademovog mlijeka

- jedan paket lisnatog tijesta

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Narežite krompir na komade, skuhajte u vrućoj vodi i ocijedite. Podijelite ih na pola: jednu polovinu ostavite u komadima, a od druge napravite pire. Stavite ih sa strane da se hlade.

Zagrijte dvije kašike maslinova ulja u velikoj tavi na umjerenoj temperaturi. U ulje dodajte nasjeckan luk i češnjak i pirjajte ih dok ne postanu prozirni. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute. Dodajte nasjeckan celer, mrkvu i gljive. Ubacite kukuruz, brokulu i slanutak. Dodajte svježi ružmarin i timijan. Pirjajte sve zajedno oko 15 minuta dok povrće ne omekša. Izvadite grančice svježeg timijana i ružmarina iz smjese. Dodajte brašno u povrće i sve dobro promiješajte. Ulijte pola količine povrtnog temeljca i opet promiješajte. Dodajte francuski delikatesni kvasac i dobro promiješajte. Ulijte preostali temeljac u smjesu i kuhajte još oko dvije minute uz stalno miješanje. U smjesu dodajte komadiće krumpira i pire od krumpira. Dobivenu smjesu ulijte u vatrostalnu posudu za pečenje, prekrijte lisnatim tijestom te ga premažite smjesom od dvije kašikemaslinova ulja i dvije kašike sojinog mlijeka. Peći u rerni 45 minuta dok vrh ne postane zlatno-žute boje.

U videu Tastyja pogledajte kako se priprema vege pita puna proteina.